ODGOVOR NA VOJNE TESTOVE

Vojska Seula: Južna Koreja i SAD ispalile osam projektila

Lansiranje raketa dolazi dan nakon što je Sjeverna Koreja upotrijebila osam balističkih projektila kratkog dometa

Ispaljeno osam projetktila. TWITTER

A. O.

6.6.2022

Osam balističkih projektila vojne snage zajedničkog vojnog štaba Južne Koreje i SAD-a ispalile su jutros kao odgovor na sjevernokorejske vojne testove, saopćila je vojska Seula.

Načelnici zajedničkog štaba rekli su da su saveznici u ranim jutarnjim satima lansirali raketu taktičkog raketnog sistema zemlja-zemlja (ATACMS) na ciljeve u Istočnom moru, poznatom i kao Japansko more.

Podsjećamo, južnokorejska vojska objavila je jučer da je Sjeverna Koreja ispalila najmanje jednu balističku raketu prema moru kod svoje istočne obale. 


Lansiranje raketa dolazi dan nakon što je Sjeverna Koreja upotrijebila osam balističkih projektila kratkog dometa poslije zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a u kojoj je učestvovao američki nosač aviona USS Ronald Reagan, koji ima nuklearni pogon.

Upotreba projektila označava drugu takvu zajedničku demonstraciju sile saveznika pod vodstvom novog predsjednika Južne Koreje Jon Suk-jeola (Yoon Suk-yeola), koji je obećao čvršći stav protiv provokacija Pjongjanga.

Podsjećamo da su još prošlog mjeseca snage SAD-a i Južne Koreje izveli su kombinirana lansiranja projektila nakon što je Pjongjang ispalio tri balističke rakete.

To je uključivalo i sumnjivu interkontinentalnu balističku raketu, u prvom takvom zajedničkom potezu od 2017. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.