ALISON FLUKE-EKREN

Amerikanka obučavala ženski bataljon ISIL-a, "nivo njene radikalizacije je izvan skale"

Ona je priznala krivicu po jednoj tački za pružanje podrške grupi i priznala da je obučavala više od 100 žena i djevojaka za nasilje

Fluke-Ekren: Obučavala više od 100 žena i djevojaka za nasilje. CNN

E. Ć. / CNN

8.6.2022

Amerikanka Alison Fluke-Ekren priznala je da je vodila isključivo žensku eskadrilu za takozvanu grupu Islamske države u Siriji, kao i da je planirala napade na američkom tlu.

Ona je priznala krivicu po jednoj tački za pružanje podrške grupi i priznala da je obučavala više od 100 žena i djevojaka za nasilje. Majka i učiteljica koja je postala vođa IS-a napustila je SAD 2011. i radila s terorističkom grupom u Libiji prije Sirije.


Podučavanje korištenja oružja

Prije izricanja presude u oktobru prijeti joj najviše 20 godina zatvora. Inače, ona je bivša studentica biologije i školska učiteljica. Dok je bila u ISIL-u, vodila je Khatibu Nusaijbah, ženski bataljun sa sjedištem u njegovom de facto glavnom gradu Raqqi u Siriji.

Njezina primarna uloga bila je podučavanje žena i djece korištenju oružja, od pušaka AK-47 i granata do samoubilačkih prsluka, prema dužnosnicima, navodi CNN.


Visok nivo radikalizacije

Na sudu u Virdžiniji jučer je priznala da je trenirala samo žensku grupu, ali je tvrdila da nikada nije pokušala regrutirati djecu.

- Nismo namjerno trenirali nijednu mladu djevojku - rekla je Fluke-Ekren. Očekuje se da će neke od žena koje je obučavala svjedočiti protiv nje na ročištu za izricanje presude.

Prema riječima tužitelja, jedna svjedokinja je posvjedočila da je njezina razina radikalizacije bila "izvan skale", te "11 ili 12" na ljestvici od jedan do 10. Također je priznala da je razgovarala o napadima na američkom tlu, uključujući sveučilište i trgovački centar.

- Svaki napad koji nije ubio veći broj pojedinaca smatrala je rasipanjem sredstava - rekla je svjedokinja, prema sporazumu o priznanju krivice.

Dokumenti također otkrivaju da je njen drugi suprug bio član Ansar Al-Sharia, militantne organizacije koja je napala američku bazu u Bengaziju u Libiji 2012. godine, prenosi CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.