PARALIZA LICA

Šta je Remzi - Huntov sindrom od koga boluje Džastin Biber

Nakon što preležite male boginje kao dijete ili šindre kao odrasla osoba, virus može da miruje u tijelu

Remzi Huntov sindrom je rijedak neurološki poremećaj. Agencije

A. Č. / CNN

12.6.2022

Pop zvezda Džastin biber (Justin Bieber) saopćio je da mu je lice djelimično paralizirano virusnim stanjem zvanim Remzi Huntov sindrom, prouzrokovanim varičela-zosterom, virusom koji također izaziva male boginje i šindre.

On je u video na Youtubeu objasnio fanovima da je virus napao nerv u njegovom uhu, facijalne nerve i doveo do paralize lica.

- Vidite da ovo oko ne trepće. Ne mogu da razvučem osmijeh ovom stranom. Ova nozdrva se ne pomjera - rekao je Biber u videu.

Remzi Huntov sindrom je rijedak neurološki poremećaj koji se javlja kada virus varičela-zoster inficira nerv u glavi blizu unutrašnjeg uha. Nakon što preležite male boginje kao dijete ili šindre kao odrasla osoba, virus može da miruje u tijelu, piše CNN.


Zašto se virus ponovo aktivira i dovodi do Remzi Hantovog sindroma nije poznato.

Simptomi mogu da uključuju bolan osip unutar ušnog kanala i van uha, koji ponekad napada jezik i nepca, prema “Icahn School of Medicine – Mount Sinai”.

Zbog zahvaćenosti unutrašnjeg uha, ljudi sa ovim stanjem mogu da pate od vrtoglavice ili tinitusa, zujanja u uhu.

Remzi Hantov sindrom također može izazvati gubitak sluha na zahvaćenoj strani lica. Kao i kod Bibera, može da izazove slabost, spuštenost lica ili paralizu na strani lica koja je napadnuta virusom.

Ta slabost može da izazove poteškoće sa zatvaranjem jednog oka, pravljenjem grimasa i jelom, jer hrana može da ispada iz usta.

Liječenje se sastoji od steroida kao što je prednizon za smanjenje upale i lijekova protiv bolova. Ponekad se mogu propisati antivirusni lijekovi koji pomažu u liječenju herpesa, kao što su aciklovir ili valaciklovir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.