POSJETA LIDERA

Makron, Šolc i Dragi se uputili vozom u Kijev

Njih trojica su se ukrcala u specijalni voz u Poljskoj, odakle su krenuli za ukrajinsku prijestolnicu u koju bi trebali stići prije podne

Mario Dragi, Emanuel Makron i Olaf Šolc. Twitter

E. Ć.

16.6.2022

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i premijer Italije Mario Dragi (Draghi) vozom su se zaputili za Kijev. 

Njih trojica su se ukrcala u specijalni voz u Poljskoj, odakle su krenuli za ukrajinsku prijestolnicu u koju bi trebali stići prije podne, javljaju njemački i italijanski mediji.

Inače, od početka ruske agresije brojni evropski lideru su posjetili Kijev i na taj način izrazili solidarnost s Ukrajinom koja je pod napadima od 24. februara.

Šolc je ranije rekao da će putovati u glavni grad Ukrajine jedino ukoliko takva posjeta bude imala konkretnu svrhu. Makronu, Šolcu i Dragiju će ovo biti prva posjeta Kijevu od početka rata u Ukrajini.

Inače, Makron pokušava održati dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otkako je izbio rat, no takav njegov stav kritizirali su partneri iz istočne Evrope i s Baltika smatrajući da se time umanjuju napori da se Putina prisili na mirovne pregovore.

Mario Dragi, Olaf Šolc i Emanuel Makron. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.