POTPISALA PRITI PATEL

Odobren nalog za izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama

Sud u Velikoj Britaniji u aprilu je uputio nalog za izručenje ministrici Patel, potvrđujući da su američka uvjeravanja o tome kako će se prema Asanžu postupati dovoljna za ekstradiciju

Asanž: Ako bude izručen SAD, suočit će se s 18 tačaka optužnice. Twitter

E. Ć. / Anadolija

17.6.2022

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je danas odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Džulijana Asanža (Julian Assange), suosnivača WikiLeaksa, javlja Anadolu Agency (AA).

Sud u Velikoj Britaniji u aprilu je uputio nalog za izručenje ministrici Patel, potvrđujući da su američka uvjeravanja o tome kako će se prema Asanžu postupati dovoljna za ekstradiciju.

Očekuje se da će Asanžov pravni tim uložiti žalbu protiv odluke Patel. Britanski sud u Vestminsteru izdao je krajem aprila službeni nalog za izručenje Asanža SAD kako bi se suočio s optužbama za špijunažu. Sud je odluku donio više od mjesec dana nakon što je odbijena žalba Asanža na odluku nižeg suda o njegovom izručenju SAD-u.

Američke vlasti traže Asanža zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima. SAD je u decembru prošle godine dobio spor na britanskom Visokom sudu na prethodnu odluku da Asanža ne treba izručiti zbog stvarnog i "opresivnog" rizika od samoubistva.

Ako bude izručen SAD, Asanž će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke Vlade i kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijalna višegodišnja zatvorska kazna.

Prošle godine Asanž je izvučen iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je bio u utočištu duže od sedam godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.