NEKADAŠNJA PRVA DAMA SAD

Hilari Klinton se prisjetila susreta s Vladimirom Putinom: Bio je bahat, namjerno bi širio noge

Imali smo neke zanimljive, čak korisne interakcije nasamo, a onda bi novinari bili pozvani unutra i on bi rekao nešto uvredljivo o Americi, kazala je Klinton

Hilari Klinton i Vladimir Putin. Twitter

E. Ć.

19.6.2022

Hilari Klinton (Hillary Clinton), američka političarka i nekadašnja prva dama Sjedinjenih Američkih Država, u intervjuu za "Financial Times" posebno se dotakla ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prvo je istakla da se ne slaže s doajenom američke diplomatije Henrijem Kisindžerom (Henry Kissinger), koji je izjavio da bi Ukrajina možda trebala ustupiti teritorij Rusiji kako bi rat završio.

Klinton je 2016. godine izgubila na predsjedničkim izborima od Donalda Trampa (Trump). Sada je govorila o Putinovoj ulozi u tim izborima, za koju vjeruje da je bila osveta za njenu izjavu koju je dala kao državna sekretarka 2012. godine u znak podrške prodemokratskim protestima protiv njegovog povratka na mjesto predsjednika Rusije. Ranije je za Putina rekla da nema dušu bivši KGB-ovac.

Ispričala je anegdotu o večeri u restoranu u Londonu prije nekoliko godina, gdje su gosti raspravljali o mudrosti širenja NATO-a nakon Hladnog rata.


Nakon nekog vremena, konobar ih je prekinuo.

- Prije nego što uzmem vašu narudžbu, ja sam iz Poljske i imam jednu stvar za reći: nikad ne vjerujte Rusima! - rekao je konobar, prisjetila se Klinton.

Ona je istakla da je uvijek vjerovala u proširenje NATO-a.

- Uvijek sam vjerovala u proširenje NATO-a i smatram da su argumenti protiv toga u najboljem slučaju naivni, jer ono što smo vidjeli je pozitivan dokaz zašto je to bilo potrebno - kazala je Klinton.

Klinton je nedavno kritikovala Putina za kojeg je rekla da ne voli kritičare, naročito ne žene. Ona se tokom svog mandata više puta sastajala s ruskim liderom. Sada je to ponovila dodavši da je Putin bio vrlo seksistički nastrojen prema njoj i da je jednom rekao da je "bolje ne raspravljati sa ženama".

- Imali smo neke zanimljive, čak korisne interakcije nasamo, a onda bi novinari bili pozvani unutra i on bi rekao nešto uvredljivo o Americi. Zatim bi samo tim tempom nastavio. A da pojača dojam, namjerno bi raširio noge - navela je Klinton.

Hilari Klinton smatra da bi jedini realan put ruske pobjede u Ukrajini bio ponovni izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD na izborima 2024. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.