BIVŠA SEKRETARKA SAD

Klinton se prisjetila susreta s Putinom: Širio je noge, bio je seksistički nastrojen

Imali smo neke zanimljive, čak korisne interakcije nasamo, a onda bi novinari bili pozvani unutra i on bi rekao nešto uvredljivo o Americi, rekla je Klinton

Klinton i Putin tokom jednog od sastanaka. Agencije

N. Aj.

19.6.2022

Hilari Klinton (Hillary Clinton), američka političarka i bivša državna sekretarka u mandatu Baraka Obame (Barack), u intervjuu za "Financial Times" je, između ostalog, komentirala rat u Ukrajini ističući kako se ne slaže s doajenom američke diplomatije Henrijem Kisindžerom (Henry Kissinger), koji je nedavno izjavio da bi Ukrajina možda trebalo da ustupi teritoriju Vladimiru Putinu kako bi se rat okončao.

- Morate Kisindžeru odati priznanje za dugovječnost, ako ništa drugo. On samo nastavlja. Nikada nisam mislila da Zbignjev Bžežinski ima romantičan pogled na Ruse kao Kisindžer. Toliko cijeni svoj odnos sa Putinom - rekla je Klinton.

Nikad ne vjerujte Rusima

Novinar "Financial Timesa" je pitao Klintom o Vladimiru Putunu, za kojeg je jednom prilikom rekla da "nema dušu jer je bivši KGB-ovac", a ona se osvrnula na "njegovu ulogu na američkim izborima 2016. godine", za koju vjeruje da je bila osveta za njenu izjavu koju je dala kao državna sekretarka 2012. godine u znak podrške prodemokratskim protestima protiv njegovog povratka na mjesto predsjednika Rusije.

Hilari Klinton je ispričala anegdotu o večeri u restoranu u Londonu prije nekoliko godina, gdje su gosti raspravljali o mudrosti širenja NATO-a nakon Hladnog rata.

Nakon nekog vremena, konobar ih je prekinuo riječima: "Prije nego što uzmem vašu narudžbu, ja sam iz Poljske i imam jednu stvar da kažem - nikad ne vjerujte Rusima!", sa odobravanjem se prisjetila Hilari Klinton.

- Uvijek sam vjerovala u proširenje NATO-a i smatram da su argumenti protiv toga u najboljem slučaju naivni, jer ono što smo videli je pozitivan dokaz zašto je to bilo potrebno - rekla je Klinton.

Nedavno je žestoko kritikovala ruskog predsednika sa kojim se tokom svog mandata više puta susretala, kazavši pritom da "ne voli kritičare, posebno ako su žene".

Alternativa previše zastrašujuća

Sada je to ponovila dodavši da je Putin bio vrlo seksistički nastrojen prema njoj i da je jednom rekao da je "bolje ne raspravljati sa ženama".

- Imali smo neke zanimljive, čak korisne interakcije nasamo, a onda bi novinari bili pozvani unutra i on bi rekao nešto uvredljivo o Americi. Zatim bi samo tim tempom nastavio. A da pojača utisak, namjerno bi raširio noge - rekla je Klinton.

Prema njenom mišljenju, jedini realan put ruske pobjede u Ukrajini bio bi Trampov (Donald Trump) ponovni izbor 2024.

- Da je Tramp pobjedio 2020. godine, povukao bi se iz NATO-a, ne sumnjam u to - rekla je Klinton i dodala kako je najvažnije pobjediti na idućim izborima jer je "alternativa previše zastrašujuća".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.