NEZADOVOLJSTVA

Protesti u Belgiji zbog porasta troškova života

Sindikati su u saopćenju rekli kako očekuju da će na demonstracijama u Briselu doći desetine hiljada ljudi

Građani izašli na ulice. Agencije

A. Č. / Fena

20.6.2022

Stanovništvo u Belgiji izašlo je danas na ulice kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo zbog troškova života. Demonstracije su prisilile zračnu luku u Briselu da otkaže sve odlazeće letove u ponedjeljak, a mnoge autobuske linije širom zemlje su obustavljene.

Sindikati su u saopćenju rekli kako očekuju da će na demonstracijama u Briselu doći desetine hiljada ljudi. Željeznički saobraćaj radi, dijelom kako bi se demonstrantima omogućilo da mogu doći u Bruxelles.

Aerodrom u Briselu saopćio je da ne može dopustiti polazak putničkih letova jer se štrajk proširio i na sigurnosno osoblje. Lokalni javni prijevoz može obavljati minimalne usluge, javlja Reuters.

Inflacija je u junu u Belgiji dostigla je 9 posto, odražavajući nagli porast cijena životnih troškova uglavnom zbog toga što je ruska invazija na Ukrajinu pogodila lance opskrbe žitom i uzrokovala porast cijene energije.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da su belgijski radnici bolje zaštićeni od svojih kolega u većini drugih zemalja Evropske unije jer su plaće indeksirane s inflacijom.

On je za javnu radioteleviziju RTBF rekao da je vlada produžila mjere za smanjenje poreza na promet plina, struje i goriva do kraja godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.