SAOPĆILA POLICIJA

Hiljade građana na klimatskom protestu u Belgiji

Marširajući uz ritam bubnjeva, demonstranti su mahali transparentima s natpisima "Djeluj sada" i "Nema planeta B"

S protesta. Reuters

Z. K.

3.12.2023

Policija je saopćila da je oko 20.000 ljudi protestiralo u nedjelju u belgijskom glavnom gradu tražeći dodatne akcije u borbi protiv globalnog zatopljenja, dok delegati iz dvjestotinjak zemalja učestvuju na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda COP28 u Dubaiju.

Marširajući uz ritam bubnjeva, demonstranti su mahali transparentima s natpisima "Djeluj sada" i "Nema planeta B".

- Mislimo da je stvarno važno podići svijest svih, posebno djece, o budućnosti planeta i o vođama koji ne slušaju uvijek što se događa - rekao je učesnik protesta koji je došao sa sinom.

U Dubaiju je u nedjelju samit COP-a bio usredotočen na utjecaj klimatskih promjena na raspirivanje bolesti. Domaćin, Ujedinjeni Arapski Emirati, i dobrotvorne organizacije obećale su 777 miliona dolara za iskorjenjivanje zanemarenih tropskih bolesti za koje se očekuje da će se pogoršati.

Zaostaju napori da se ispuni cilj Pariškog sporazuma iz 2015. o zadržavanju porasta globalne temperature ispod 2 stepena u odnosu na predindustrijske razine, nakon čega naučnici upozoravaju na ozbiljan utjecaj na vrijeme, zdravlje i poljoprivredu, među ostalim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.