KONZERVATIVNA VEĆINA

Ko su suci koji su donijeli odluku o pobačaju u SAD-u: Ključnu ulogu imala Trampova imenovanja

S tugom izražavamo neslaganje s presudom zbog ovog suda, ali više zbog miliona Amerikanki koje su danas izgubile temeljnu ustavnu zaštitu, navele su sudije koje su glasale protiv

Sudije Vrhovnog suda SAD-a. AFP

S. S. / Hina

24.6.2022

Sedamnaest mjeseci nakon što je napustio dužnost, bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) u petak je ispunio svoje predizborno obećanje tako što je konzervativna većina na Vrhovnom sudu SAD-a, koju je on dodatno učvrstio, poništila presudu Ro (Roe) protiv Vejda (Wade) iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Presuda je predstavljala pobjedu u dugom nastajanju dobro organiziranog i velikodušno finansiranog konzervativnog pokreta koji će pogurati američke sudove udesno uz pomoć pravnih aktivista i spretnog političkog manevriranja najvišeg republikanca u Senatu, Miča Mekonela (Mitch McConnell).

Tramp je tokom svoje četiri godine kao predsjednik imenovao tri suca - Nila Gorsača (Neil Gorsuch) 2017., Breta Kavanaha (Brett Kavanaugh) 2018. i Emi Koni Beret (Amy Coney Barrett) 2020. - kako bi sudu, koji je s četiri liberala i četiri konzervativca ideološki bio u "slijepoj ulici" u trenutku kad je preuzeo dužnost, ostavio solidnu konzervativnu većinu 6 prema 3 kad je otišao.

Sva trojica imenovanih bili su dio većine prilikom donošenja odluke o rušenju odluke iz slučaja "Ro protiv Vejda".

Trampovo obećanje

Mjesec dana prije Trampovih izbora u novembru 2016., republikanski privrednik koji je postao političar obećao je tokom debate sa svojom demokratskom protivnicom Hilari Klinton (Hillary Clinton) da će imenovati suce koji će poništiti odluku Roa.

- Postavimo li još dva ili možda tri suca, to će se, po mom mišljenju, dogoditi automatski jer postavljam na sud suce koji podržavaju život - rekao je tad Tramp.

Trampov se prijedlog svidio konzervativnim kršćanskim glasačima koji su postali ključni tijekom njegova predsjedništva.

- Današnja odluka, koja je najveća pobjeda za život u jednoj generaciji, zajedno s drugim odlukama koje su nedavno objavljene, omogućena je samo zato što sam sve ispunio kako sam obećao, uključujući nominiranje i potvrđivanje tri vrlo cijenjena i jaka konstitucionalista u Vrhovni sud SAD-a - rekao je Tramp u saopćenju u petak. "Bila mi je velika čast to učiniti!", dodao je.

Kritičari su odluku Ro nastojali prikazati kao loše obrazložen liberalni pravosudni aktivizam. Potaknuti glasnom podrškom pokreta protiv pobačaja koji su predvodili konzervativni kršćani, težili su cilju imenovanja sudaca neprijateljski raspoloženih prema pravima na pobačaj.

Ključna Trampova uloga

Demokratski predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u petak je priznao Trampovu ključnu ulogu u rušenju Roa.

- Tri suca koje je imenovao jedan predsjednik, Donald Tramp, bili su ključni za današnju odluku da se vaga pravde pomakne i eliminira temeljno pravo žena u ovoj zemlji - rekao je Bajden.

Vrhovni sud desetljećima je imao republikansku većinu, ali dosad mu je nedostajalo pet glasova potrebnih za poništavanje Roea. Najveće približavanje ovakvoj situaciji dogodilo se 1992. u slučaju pod nazivom Planirano roditeljstvo jugoistočne Penislvanije protiv Kejsija (Casey).

Tramp i Mekonel (McConnell) - među kojima su zahlađeni odnosi - bili su ključni u projektiranju propasti Roa. Mekonel je, kao lider većine u Senatu, 2016. blokirao demokratskog predsjednika Baraka Obamu da imenuje suca na sudu u posljednjoj godini svog mandata nakon što je preminuo konzervativni sudac Antonin Skalia (Scalia). Obamin kandidat dao bi sudu liberalnu većinu od 5-4.

Mekonelov postupak značio je da je Tramp mogao zamijeniti Slaliju kolegom konzervativcem Gorsačom. Mekonel je 2018. u Senat doveo Breta Kavanaha nakon spornog procesa potvrđivanja u kojem je kandidat demantovao seksualno nedolično ponašanje. Mekonel je potom brzo krenuo s potvrdom Ejmi Koni Beret u Senatu sedmicu dana prije izbora 2020. na kojima je Tramp poražen.

Daljnji napad na prava

Konzervativni sudac Semjuel Alito (Samuel) je, obrazlažući presudu, istakao u petak kako je vrijeme da se "pitanje pobačaja vrati predstavnicima naroda".

Konzervativni sudac Klarens Tomas (Clarence Thomas) rekao je da bi Vrhovni sud u budućnosti trebao razmotriti presude u slučaju Griswold (pravo na kontracepciju), u slučaju Lorens (Lawrence), kojim se zabranjuje kažnjavanje sodomije te u slučaju Obergefel (Obergeffel) kojim su legalizirani homoseksualni brakovi u SAD-u.

Sudac Bret Kavanah, koji je glasao za rušenje presude Ro protiv vejda, smatra da je ustav neutralan po pitanju pobačaja, pa i Vrhovni sud mora biti "strogo neutralan".

- Da budemo jasni, današnja odluka Suda ne zabranjuje pobačaj u cijelom SAD-u. Naprotiv, odluka Suda ispravno ostavlja pitanje pobačaja ljudima i njihovim izabranim predstavnicima u demokratskom procesu - izjavio je Kavanah.

U izdvojenom mišljenju liberalnih sudaca Stivena Brajera (Stephen Breyer), Elene Kagan i Soni Sotomajor (Sonie Sotomayor) ističe se da je rezultat odluke Vrhovnog suda "suzbijanje ženskih prava i njihovog statusa kao slobodnih i jednakih građana".

- Niko ne bi trebao biti uvjeren da je ta većina gotova sa svojim poslom. Pravo koje su priznali Ro i Kejsi ne stoji samostalno. Naprotiv, Sud ga je decenijama povezivao s drugim utvrđenim slobodama koje uključuju tjelesni integritet, porodične odnose i rađanje - dodaje se.

Istakli su i da je Vrhovni sud poništio presudu Ro protiv Vejda samo zato što se promijenio sastav suda.

- S tugom izražavamo neslaganje s presudom zbog ovog suda, ali više zbog miliona Amerikanki koje su danas izgubile temeljnu ustavnu zaštitu - navodi se u mišljenju spomenutih sudaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.