JEDNOGLASNO

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Sudije su jednoglasno poništile odluku najvišeg suda u Koloradu od 19. decembra da izbaci bivšeg predsjednika iz predizborne kampanje

Američki Vrhovni sud. Anadolija

FENA

5.3.2024

Američki Vrhovni sud donio je Donaldu Trumpu veliku pobjedu u ponedjeljak, zabranjujući saveznim državama da diskvalificiraju kandidate za savezne funkcije prema ustavnoj odredbi koja uključuje pobunu i poništava njegovo isključenje iz glasanja u Koloradu.

Sudije su jednoglasno poništile odluku najvišeg suda u Koloradu od 19. decembra da izbaci bivšeg predsjednika iz predizborne kampanje republikanaca u utorak u državi nakon što su utvrdili da ga je 14. amandman Ustava SAD diskvalificirao s ponovnog obavljanja javne funkcije.

Sud u Koloradu utvrdio je da je Trump učestvovao u pobuni zbog podsticanja i podrške napadu na američki Capitol 6. januara 2021. od njegovih pristalica.

Sudije su utvrdile da samo Kongres može primijeniti ustavnu odredbu protiv saveznih zvaničnika i kandidata. Četiri od devet sudija, uključujući tri liberalna člana suda, okrivili su, međutim, ostatak suda što je objavio pravila koja ograničavaju način na koji se odredba može provoditi u budućnosti.

Trump je favorit za nominaciju republikanaca za izazivanje demokratskog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) na izborima u Sjedinjenim Državama 5. novembra. Njegov jedini preostali suparnik za nominaciju njegove stranke je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Helej (Nikki Haley).

Odluka je donesena uoči super utorka, dana u predsjedničkim primarnim ciklusima u SAD kada većina država održava stranačka takmičenja za nominacije, prenosi "Reuters".

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.