PROJEKTI

NASA lansirala mikro-satelit u svemir: Žele vratiti ljudske posade na Mjesec

Ovaj mali satelit, težine kofera, zapravo je probni test za NASA-inu svemirsku stanicu Gateway koja bi trebala orbitirati oko Mjeseca

Na putanji u lunarnu orbitu. Agencije

Z. K.

29.6.2022

NASA je jučer lansirala mikro-satelit jedva veći od mikrovalne peći u svemir, u sklopu projekta vraćanje ljudske posade na Mjesec. Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE uspješno je lansirana s novozelandskog poluotoka Mahia.

- Naš nevjerojatan tim upravo je poslao CAPSTONE na putanju u lunarnu orbitu - rekao je Bredli Smit (Bradley Smith) iz NASA-e, a prenosi AFP.


Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE uspješno je lansirana s novozelandskog poluotoka Mahia. Agencije

Ako sve pođe po planu, CAPSTONE će za četiri mjeseca krenuti u pravolinijsku orbitu oko Mjeseca. Tokom orbite će prolaziti kroz najbližu poziciju, oko 1.600 kilometara udaljenu od Mjeseca, i onu najdalju, na nekih 70.000 kilometara udaljenosti.

Trebao bi "kružiti" oko našeg prirodnog satelita najmanje šest mjeseci kako bi naučnici bolje razumjeli karakteristike orbite. Tačnije, pokazat će slažu li se NASA-ini modeli s realnom potrebom za snagom i pogonom kako bi se održala orbita, piše NASA.

Ovaj mali satelit, težine kofera, zapravo je probni test za NASA-inu svemirsku stanicu Gateway koja bi trebala orbitirati oko Mjeseca i služiti kao polazna tačka za istraživanje našeg prirodnog satelita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.