NASA POTVRDILA

Nezgoda tokom svemirske šetnje: U orbiti oko Zemlje pojavio se blještavi slučajni „satelit“

Milionima komada svemirskog otpada u Zemljinoj orbiti pridružila se i jedna blještava torba s alatom

Ispuštena torba s alatom. NASA

E. Ag.

17.11.2023

U neočekivanom slijedu događaja tokom svemirske šetnje koja se dogodila 1. novembra, američke astronautkinje Jasmin Mogbeli (Moghbeli) i Loral O'Hara slučajno su izgubile torbu s alatom, koja sada kruži u vlastitoj orbiti oko Zemlje. NASA je potvrdila incident, dodijelivši torbi vlastiti kataloški broj satelita, a astrofili su čak snimili videosnimak novog i neočekivanog lebdećeg objekta.

Reflektirajuća bijela površina

Navodno, sjajna poput zvijezde 6. magnitude, reflektirajuća bijela površina torbe čini je vidljivom kroz dalekozor. Posmatračima zvijezda savjetuje se da prvo lociraju Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), budući da je torba s alatom bila otprilike pet minuta ispred ISS-a 11. novembra, piše Zimo.hr.

Uprkos incidentu, astronauti su uspješno završili svoje zadatke svemirske šetnje bez pomoći torbe s alatom. NASA je, nakon što je procijenila putanju torbe, potvrdila da ona ne predstavlja nikakvu prijetnju za ISS ili osobe u njoj. Tokom sljedećih nekoliko mjeseci očekuje se da će se torba s alatom približiti Zemlji prije nego što izgori pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu.

Zagađenje planete

Incidenti slični navedenom ipak nisu bez presedana u istraživanju svemira. Godine 2008. astronautica Hajdemeri Stefanisin-Pajper (Heidemarie Stefanyshyn-Piper) ispustila je torbu s alatom tokom svemirske šetnje, ne uzrokujući nikakvu štetu, jer je na kraju ta torba isto tako izgorjela pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu. Godine 2017. astronauti su slučajno pustili štit od tkanine, što je dovelo do improviziranog popravka, kako bi se spriječila ranjivost ISS-a.

Sve te anegdote, iako intrigantne, naglašavaju i ozbiljnu zabrinutost, zbog sve većeg broja dijelova svemirskog otpada koji kruže oko Zemlje, a koji se sada broje u milionima. Osim što ugrožava sigurnost putovanja u svemir, dokazi pokazuju da svemirski otpad doprinosi i zagađenju same Zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.