NA VIŠE LOKACIJA

Japan izveo vojne vježbe sa SAD: Učestvovala 52 aviona

Vježbe su uslijedile nakon su kineski i ruski ratni brodovi više puta primjećeni kod Japana

Vojna letjelica. ILUSTRACIJA

A. O.

15.7.2022

Japan je izveo velike zajedničke vježbe sa Sjedinjenim Državama iznad obližnjih voda ranije ovog mjeseca, uključujući ukupno 52 aviona, saopćile su jučer snage vazdušne samoodbrane, usred intenziviranja pomorskih aktivnosti Kine i Rusije u regionu.

Uključujući nekoliko letjelica, 20 borbenih aviona ASDF, 29 borbenih aviona i dva ratna aviona američkog ratnog vazduhoplovstva, te patrolni avion američke mornarice učestvovali su u vježbama 6. jula, kao i u ponedeljak i utorak, iznad Japanskog mora, Tihom okeanu i Istočnom kineskom moru, saopćio je ASDF.


Odgovor na napade

S ciljem poboljšanja "taktičke tehnike i sposobnosti zajedničkih japansko-američkih akcija kao odgovor" na oružane napade ASDF-a, zajedničke vježbe su izvedene nakon dvije vježbe koje su saveznici izveli krajem juna, navodi ASDF.

S tim u vezi, patrolni avioni Pomorskih snaga samoodbrane i američke mornarice izveli su u srijedu zajedničku vježbu iznad voda u blizini jugozapadnih japanskih ostrva, saopštio je MSDF.

Vježbe su uslijedile nakon su kineski i ruski ratni brodovi više puta primjećeni kod Japana, posebno otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara, iako brodovi nisu upali u japanske teritorijalne vode.


Pomorski brod

Početkom jula, kineski pomorski brod proganjao je ruski ratni brod nedaleko od japanskih teritorijalnih voda oko ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, prema japanskom ministarstvu odbrane, u očiglednom pokušaju da demonstrira kineski suverenitet nad Tokijem, koji je tvrdio Peking otočići.

Dva dana kasnije, brod ruske mornarice za prikupljanje informacija nakratko je ušao u područje nedaleko od teritorijalnih voda Japana oko njegovog najjužnijeg ostrva Okinotori u Pacifiku, navodi ministarstvo.

Peking i Moskva su također preletjeli ukupno šest strateških bombardera iznad Japanskog mora, Istočnog kineskog mora i Pacifika krajem maja, kada je Tokio bio domaćin samita "Kvada", koji također uključuje Australiju, Indiju i Sjedinjene Države, piše The Japan Times

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.