PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Nužno je boriti se protiv antisemitizma

On je istakao važnost borbe protiv antisemitizma na komemoraciji povodom 80. godišnjice najvećega masovnog hapšenja Židova u Francuskoj tokom Drugoga svjetskog rata

Emanuel Makron. Agencije

H. J. I.

18.7.2022

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) istakao je važnost borbe protiv antisemitizma na komemoraciji povodom 80. godišnjice najvećega masovnog hapšenja Židova u Francuskoj tokom Drugoga svjetskog rata.

Makron je u nedjelju na komemoraciji u Pithiviersu rekao da su događaji u prošlosti bili motivirani mržnjom, antisemitizmom koji je postao opće mjesto.


Uhapsili oko 13.000 Židova

- Iako bismo mogli doći u iskušenje i pomisliti da se sve to dogodilo u prošlosti, antisemitizam još postoji - rekao je Makron.

Francuska policija je 16. i 17. jula 1942. godine u ime njemačkih okupatora uhapsila oko 13.000 Židova, među kojima 4.000 djece, koji su nakon toga deportirani u koncentracijske logore.

O upletenosti francuskih vlasti desetljećima se nije govorilo, sve dok se 1995. godine predsjednik Žak Širak (Jacques Chirac) nije ispričao.

- Osamdeset godina poslije još je nužno, možda važnije nego ikad, prisjećati se historije kako bismo spriječili da se ponovi, istražiti mržnju u našoj prošlosti kako bismo je bolje ispitali u našoj sadašnjosti - rekao je Makron.


Otvorio novi spomenik

Francuska premijerka Elizabet Born (Élisabeth Borne) na drugoj je komemoraciji rekla:

- Borba protiv antisemitizma nikad ne prestaje.

Makron je otvorio novi spomenik u Pithivieru, osamdesetak kilometara južno od Pariza. Između 1941. i 1943. hiljade su Židova bile zatočene u logorima na tom području, a hiljade su deportirane u koncentracijske logore u vozovima koji su kretali iz stanice u Pithiviersu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.