ZAPRIJETILI IM

Kina upozorila SAD: Poduzet ćemo snažne mjere ako Nensi Pelosi posjeti Tajvan

Pelosi je navodno iznijela planove da povede delegaciju u Tajpej u avgustu

Nensi Pelosi. AGENCIJE

A. O. / CNN

20.7.2022

Kina je upozorila da će poduzeti odlučne i snažne mjere ukoliko predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) posjeti Tajvan.

To bi bila prva posjeta zvaničnika SAD na tom nivou u posljednjih 25 godina, navodi CNN.


Godišnjica osnivanja

Pelosi je navodno iznijela planove da povede delegaciju u Tajpej u avgustu, navodi Financial Times. Međutim, za CNN su iz njenog ureda odbili da komentarišu njene planove putovanja.

U Kini se 1. avgusta obilježava godišnjica osnivanja Narodnooslobodilačke armije.


Komunistička partija

U utorak se kinesko ministarstvo vanjskih poslova osvrnulo na potencijalnu posjetu, rekavši da bi ona “imala ozbiljan negativan utjecaj na političke temelje kinesko-američkih odnosa i poslala ozbiljan i pogrešan signal separatističkim snagama ‘tajvanske nezavisnosti'”.

- Ako SAD insistiraju da idu pogrešnim putem, Kina će definitivno poduzeti odlučne i snažne mjere da čvrsto odbrani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Sjedinjene Države moraju biti u potpunosti odgovorne za sve posljedice uzrokovane ovim - rekao je portparol ministarstva Zao Lijan (Zhao Lijian) na konferenciji za novinare.

CNN navodi da Komunistička partija već dugo tvrdi da je Tajvan dio teritorije Kine i u više navrata je obećavala da će “ponovno ujediniti” ostrvo od 24 miliona ljudi sa Kinom, čak i silom ako to bude potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.