MOGUĆ POTPUN PREKID

Članice Evropske unije nastoje ublažiti plan o smanjenju potrošnje plina

Brisel je pozvao zemlje da ograniče potrošnju plina kako bi pomogle napuniti skladišta prije zime

Države koje izvoze plin u druge zemlje također bi se mogle suočiti s nižim ciljevima. ILUSTRACIJA

A. O. / Al Jazeera

25.7.2022

Prijedlog bloka o smanjenju potrošnje plina članice Evropske unije nastoje ublažiti dok se Evropa priprema za mogući potpuni prekid isporuke tog energenta iz Rusije.

Evropska komisija predložila je prošle sedmice da 27 članica EU-a smanji potrošnju plina za 15 posto od augusta do marta. Cilj bi bio dobrovoljan, ali bi ga Komisija mogla učiniti obvezujućim u slučaju krize s opskrbom plinom.

Brisel je pozvao zemlje da ograniče potrošnju plina kako bi pomogle napuniti skladišta prije zime i upozorio na vjerovatan potpuni prekid isporuke ruskog plina.


Otpor niza vlada

Ali plan EU-a naišao je na otpor niza vlada – neke su bile oštro protiv obavezujućih rezova, a druge nisu voljne dopustiti Brisel da kontroliše njihovu potrošnju energije.

Diplomati članica EU-a raspravljat će u ponedjeljak o revidiranom prijedlogu. Prijedlogom, u koji je Reuters imao uvid, zadržao bi se dobrovoljni cilj za sve zemlje da ograniče potrošnju plina, ali bi se postavili drugačiji obavezni ciljevi.

Najnoviji prijedlog Češke, koja trenutačno predsjedava sastancima članica EU-a, nudi niz izuzeća, prenosi Hina.

Zemlje koje nisu povezane plinskim mrežama EU-a bile bi izuzete od obavezujućeg cilja, što bi se moglo odnositi na otočne zemlje poput Irske i Malte, dok bi se one s velikim količinama uskladištenog plina mogle suočiti s nižim ciljevima za ograničenje potrošnje plina.


Niži ciljevi

Države koje izvoze plin u druge zemlje također bi se mogle suočiti s nižim ciljevima. To će vjerojatno uključivati Španiju koja se ne oslanja na ruski plin i među najglasnijim je protivnicima prijedloga EU-a. I kritični sektori poput hemikalija i čelika mogli bi biti izuzeti.

Prema novom prijedlogu bi nacionalne vlade, a ne Komisija, bile nadležne za proces obavezivanja na cilj, što se može učiniti samo uz podršku većine zemalja.

Evropski diplomati različito gledaju na najnoviji nacrt – neki su ga pozdravili, a ostali su zabrinuti zbog velikog broja izuzeća.

Ministri energetike nastojat će ga odobriti u utorak. Prijedlog da bi prošao treba podržati najmanje 15 država članica EU-a, prenosi Al Jazeera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.