"UOBIČAJENA PRAKSA"

Rusija demantira Ameriku: Nismo dobili poziv za razgovor Lavrova i Blinkena

Osim medijskih natpisa o potencijalnom razgovoru ne znamo ništa te nismo dobili nikakav službeni zahtjev, rečeno je iz Moskve

Entoni Blinken i Sergej Lavrov. Agencije

H. J. I.

28.7.2022

Moskva je službeno demantirala da je dobila zahtjev od Vašingtona za telefonski razgovor dvojice ministara vanjskih poslova, američkog Entonija Blinkena (Antony) te ruskog Sergeja Lavrova.

- Osim medijskih natpisa o potencijalnom razgovoru ne znamo ništa te nismo dobili nikakav službeni zahtjev - rečeno je iz Moskve.

Američka strana je ranije navela kako Blinken namjerava razgovarati sa svojim ruskim kolegom Lavrovom i to po prvi put od ruske invazije na Ukrajinu krajem februara. Također je navedeno da razgovor ne bi trebao biti o pregovorima o Ukrajini već o Amerikancima zarobljenim u Rusiji i o obnovi ukrajinskog izvoza žitarica. 

- Mi se u Rusiji vodimo uobičajenom diplomatskom praksom - dodano je iz Moskve, dok su američki mediji naglašavali kako su SAD spremne razmijeniti Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem zatvorenog u Sjedinjenim Državama, koji je osuđen na 25-godišnju zatvorsku kaznu, za košarkašicu Britni Griner (Brittney) i marinca Pola Vilana (Paula Whelana), koji su, pak, zatvoreni u Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.