MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Lavrov upozorio: Riskirate da se u sukob u Ukrajini uključi treća strana

Stvari koje režim u Kijevu zahtijeva od svojih zapadnih sponzora prvo prekoračuju sve granice pristojnosti i diplomatskih odnosa, istakao je Lavrov

Sergej Lavrov. Agencije

H. J. I.

2.6.2022

Ruski ministar vanjskih poslova optužio je Ukrajinu da svojim zahtjevima za snažnijim oružjem provocira daljnje uplitanje Zapada u vojnu akciju Rusije. 

Sergej Lavrov, nakon što je SAD objavio da Ukrajini namjerava poslati napredni raketni sistem, sugerirao je da se time stvara rizik da se u sukob uključi treća strana.

- Stvari koje režim u Kijevu zahtijeva od svojih zapadnih sponzora prvo prekoračuju sve granice pristojnosti i diplomatskih odnosa i, drugo, direktna su provokacija s ciljem uvlačenja Zapada u borbu - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Saudijskoj Arabiji, prenosi BBC.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da je Ukrajina obećala SAD-u da napredne raketne sisteme koje joj je poslao neće koristiti za ciljeve koji se nalaze na ruskom teritoriju.

- Postoji veliko povjerenje između Ukrajine i Sjedinjenih Država, kao i između naših saveznika i partnera - rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.