VATROGASCI NA TERENU

Šumski požari u Njemačkoj i Češkoj prijete turističkoj regiji

Lokalne vlasti upozorile su turiste da se klone tog područja

Posljedice požara u Njemačkoj. AFP

A. O. / DPA

28.7.2022

Na njemačko-češkoj granici veliki požar širi se i prijeti da uništi šumski nacionalni park popularan među turistima.

Požar je izbio prošlog vikenda. Činilo se da je pod kontrolom, ali se ponovo proširio u četvrtak rano ujutru, javila je njemačka novinska agencija dpa.


Osam vatrogasnih helikoptera

Stotine vatrogasaca s obje strane granice bori se s vatrenom stihijom uz pomoć pojačanja iz susjedne Poljske i Slovačke.

Osam vatrogasnih helikoptera radilo je na gašenju požara u brdsko-stjenovitom području koje je teško dostupno i gdje je u četvrtak gorjelo oko 250 hektara šume.

Lokalne vlasti upozorile su turiste da se klone tog područja.

Državni zvaničnici Saske zabranili su planinarima ulazak u nekoliko šuma u regiji. Kako bi spriječili dodatne požare, zamolili su i lokalno stanovništvo da ne pali vatromet na privatnim zabavama.


Kontaminirana područja

- Teško je. Vatrogasci su dosegli granice svojih mogućnosti - rekao je ministar unutrašnjih poslova Saske Armin Šuster (Schuster).

Još jedan veliki šumski požar u okrugu Elbe-Elster u istočnoj njemačkoj pokrajini Brandenburg bio je pod kontrolom u četvrtak nakon što je ponovo izbio u srijedu navečer, saopćile su lokalne vlasti.

Vatra je još uvijek gorjela na površini od 500 hektara.

Neka područja su kontaminirana municijom iz Drugog svjetskog rata i preopasna su za ulazak vatrogasaca jer bi toplina ili ljudski kontakt mogli uzrokovati eksplozije.

Njemačka vojska poslala je nekoliko vojnih helikoptera na oba požarišta kao podršku lokalnim jedinicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.