NA SAJMU U HOLANDIJI

Nestao najrjeđi dijamant na svijetu: "Pink Pantere" sa Balkana sumnjiče za krađu

Oružana pljačka dogodila se 29. juna u jutarnjim satima

Osumnjičeni za pljačku. Agencije

H. J. I.

29.7.2022

Holandski istražitelji intezivno tragaju za osumnjičenom petorkom, koja je maskirana upala na sajam umjetnosti i antikviteta TEFAF prije mjesec dana, izvršila oružanu pljačku i odnijela poseban žuti dijamant, a sva sumnja pada na "Pink pantere" sa Balkana. 

Oružana pljačka dogodila se 29. juna u jutarnjim satima na veoma posjećenom sajmu umjetnosti TEFAF u MECC-u u Mastrihtu, prenosi RTLnieuws.

- U pljački niko nije povrijeđen, ali je ukraden nakit, žuti dijamant, jedini takav na svijetu. U potrazi smo za najmanje petoricom odbjeglih i postoji bliska saradnja sa belgijskom i njemačkom policijom - saopćila je tamošnja policija.

Oni su naveli i detaljan opis ove pljačke i objavili da su nakon krivičnog djela uhapsili dvije sumnjive osobe, ali su one nakon informativnog razgovora puštene na slobodu.

- Ubrzo nakon pljačke, policija je uhapsila dvije osobe i to mladiće stare 22 i 26 godina i obojica uhapšenih su iz Belgije. Ove dvije osobe su upravljale vozilom sive boje sa belgijskim registarskim brojem koji je zaustavljen A2 ispred tunela Vilem Aleksander u pravcu juga - kaže policija i dodaju:

- Ponašali su se toliko sumnjivo da je u to vrijeme bilo dovoljno razloga da se uhapse zbog sumnje da su umiješani u pljačku. Međutim, oni su pušteni 30. juna i ovi više nisu osumnjičeni u ovoj pljački. 

Ova pljačka digla je cijelu Holandiju na noge i svi se pitaju da li su kradljivci dijamanata Srbi. Sumnja se da su u pitanju "Pink panteri" sa Balkana, i da su u pitanju vjerovatno Srbi, jer su oni i više nego poznati članove ove ozloglašene bande, pišu holandski mediji, prenosi Kurir.

Istražitelji su se oglasili 4. jula i objavili nove fotografije i video-snimke pljačke. Na fotografijama se jasno vide lica razbojnika, njihovo bjekstvo, kao i slika mogućeg petog člana bande.

- Nepoznati muškarac, inače, peti osumnjičeni kupio je kartu za četvoricu razbojnika kako bi mogli da uđu na sajam. Policija sumnja da su naočale koje nose razbojnici dio njihove maske - naveli su holandski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.