KINA NEGODUJE

SAD: Nensi Pelosi ima pravo posjetiti Tajvan

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Žao Liđijan rekao je ranije jučer da bi njena posjeta bila "grubo miješanje u unutrašnje stvari Kine" i upozorio da bi to dovelo do "veoma ozbiljnih događaja i posljedica"

Pelosi: Jučer započela svoju azijsku turneju. Twitter

E. Ć.

2.8.2022

Sjedinjene Američke Države najavile su kako bi predsjednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) danas trebala posjetiti Tajvan, dok je Kina u reakciji navela da neće "sjediti skrštenih ruku" ako dođe na samoupravno ostrvo na koje Peking polaže pravo.

Pelosi je svoju azijsku turneju započela posjetom Singapuru. Podsjetimo, Bijela kuća jučer je saopćila da Pelosi ima pravo da posjeti Tajvan i da se čini da je Kina spremna da odgovori idućih dana, moguće vojnim provokacijama.

Jedan izvor je rekao Reutersu da su SAD obavijestile neke saveznike o posjeti Pelosi Tajvanu. Dva druga izvora su rekla da bi ona tokom boravka na Tajvanu, vjerovatno u srijedu, trebalo da se sastane sa malom grupom aktivista koji otvoreno govore o stanju ljudskih prava u Kini.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Žao Liđijan rekao je ranije jučer da bi njena posjeta bila "grubo miješanje u unutrašnje stvari Kine" i upozorio da bi to dovelo do "veoma ozbiljnih događaja i posljedica".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.