UPUTIO APEL

Grosi iskazao zabrinutost: Dozvolite mi da posjetim nuklearku, moram procijeniti nivo opasnosti

Ne možemo sebi priuštiti neodgovarajuću komunikaciju s postrojenjem u područjima važnim za sigurnost, kazao je Rosi

Rafael Grosi. Lisa Leutner / AP

A. O.

4.8.2022

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) apelirao je na pristup ukrajinskoj nuklearnoj elektrani koju sada kontroliraju ruske snage kako bi se utvrdilo predstavlja li ona određenu opasnost.

- Kontakt s najvećom evropskom nuklearnom elektranom, koja se nalazi u Zaporožju i kojom upravljaju ukrajinski tehničari, nije stabilan i ne funkcionira na svakodnevnoj bazi - rekao je Grosi za švicarske novine Tages-Anzeiger.


- Ne možemo sebi priuštiti neodgovarajuću komunikaciju s postrojenjem u područjima važnim za sigurnost. Znamo za optužbe da se u postrojenju skladišti bojno streljivo i da se odvijaju napadi na elektranu - rekao je.

Kako prenosi The Guaridan, Rosi je istakao da ako nema pristup ne može odrediti nivo opasnosti. 


Postoje kontradikcije

- Postoje kontradikcije između izvještaja ruske i ukrajinske strane. Dobivam informacije, navodim ih i u izvještajima, ali nikako ne mogu utvrditi odgovaraju li činjenicama - kazao je Grosi.

Rusija je rekla da je ponudila IAEA-i da posjeti postrojenje, ali da Ukrajina odbija dopustiti suradnju. S druge strane, Ukrajina ne želi legitimizirati rusku okupaciju objekta.

Grosi je rekao kako za sada ne vidi da su sukobljene strane spremne na postizanje nekog konkretnog dogovora.



Sve opasnije

Podsjetimo, Grosi je jučer izdao dramatično upozorenje zbog najveće europske elektrane Zaporožje navodeći da je nuklearka potpuno izvan kontrole.

Situacija tamo postaje svakim danom sve opasnija, rekao je, pozivajući Rusiju i Ukrajinu da dopuste stručnjacima da posjete kompleks kako bi spriječili nuklearnu nesreću.

- Svako načelo nuklearne sigurnosti je prekršeno - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.