ZRAČNI NAPADI

Izraelska vojska: Ubijen i drugi vođa Islamskog džihada

U izraelskoj operaciji u Gazi ubijeno je više od 20 ljudi, među kojima šestero djece, tvrde vlasti palestinske enklave

Novi sukob izraelske vojske i oružanih skupina najgori je od maja 2021.. Twitter

A. Č.

7.8.2022

Glavni vojni zapovjednici Islamskog džihada u Gazi su neutralizirani u zadnja dva dana u zračnim udarima izraelske vojske na tu oružanu palestinsku skupinu, saopćila je izraelska vojska.

- Vodstvo vojnog krila Islamskog džihada u Gazi je neutralizirano - rekao je Oded Basiok, načelnik uprave za vojne operacije u saopćenju poslanom AFP-u.

U izraelskoj operaciji u Gazi ubijeno je više od 20 ljudi, među kojima šestero djece, tvrde vlasti palestinske enklave.


Ovaj novi sukob izraelske vojske i oružanih skupina u Gazi koji je počeo u petak, najgori je od maja 2021. Izraelske vlasti pak tvrde da je nekoliko palestinske djece poginulo u subotu navečer u Džabaliji, na sjeveru, od zalutale rakete koju je Islamski džihad, a ne vojska, ispalio na Izrael.

- Izraelske sigurnosne snage nisu gađale Džabaliju zadnjih sati - ističe se u saopćenju ureda izraelskog premijera Yaira Lapida.

Novinari AFP-a vidjeli su u bolnici u Džabaliji tijela šest osoba, među njima troje djece. Izraelska vojska je u subotu saopćila da se priprema za sedmicu zračnih udara na Gazu na Islamski džihad čijih je 15 boraca ubila. Među njima i glavnog zapovjednika Tajsira al-Džabarija.

- Bitka tek počinje - rekao je ranije Mohamed al-Hindi, vođa te oružane skupine koja raketira izraelski teritorij.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.