OTKRIVENI DETALJI

Ko je osumnjičeni za napad na Salmana Rušdiju

Zapovjednik policije u američkoj saveznoj državi Njujork kazao je da još nije poznato da li je optuženi ranije vršio krivična djela

Uhapšeni Hadi Matar. Agencije

Z. K.

13.8.2022

Hadi Matar optužen je za jučerašnji pokušaj ubistva književnika Salmana Rušdije (Rushdia) u Njujorku. Poznati su neki od podataka o Matarovom privatnom životu, a objavljeni su i videosnimci nastali odmah nakon napada.

Ovaj 24-godišnjak je iz Fervjua, Nju Džersija. Rođen je u Kaliforniji, a roditelji su mu iz Libana - došli su iz libanonskog sela Yaroun u SAD.


Nosio crnu masku

Matar je kupio kartu da bi prisustvovao događaju u njujurškoj neprofitnoj Instituciji Chautauqua, a na kojem se obratio i poznati 75-godišnji književnik. Kathleen Jones, koja je bila u publici, izjavila je da je napadač bio odjeven u crnu garderobu te da je nosio crnu masku. Policija je navodno kod njega pronašla i lažnu vozačku dozvolu.

Zapovjednik policije u američkoj saveznoj državi Njujork kazao je da još nije poznato da li je optuženi ranije vršio krivična djela. Sigurnosne agencije istražuju i ruksak, za koji se vjeruje da je Matar ostavio na mjestu napada.

Američka televizijska kuća NBC News, pozivajući se na izvor iz istrage, je objavila da njegove objave na društvenim mrežama pokazuju da je podržavao šiitski ekstremizam i Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC). Za Amerikance riječ je o terorističkoj gardi.


Pronađene fotografije

No, nije moguće jasno zaključiti da je postojala veza između Matara i IRGC-a. Libanski Hezbolah, kojeg podržava Iran, je poručio da "nema informacije o ovom napadu" i da ga neće komentirati.

U Matarovom mobilnom telefonu pronađene su fotografije komandanta IRGC-a Qassema Soleimanija, kojeg su SAD početkom 2020. ubile dronom. Navodno su pronađene i fotografije jednog od iračkih ekstremista koji podržava Iran.

Matarov advokat Nathaniel Barone je izjavio da još prikuplja informacije i odbio je komentirati slučaj, prenosi Sky News. Na objavljenom videosnimku se vidi šta se dešavalo odmah nakon napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.