U LAVOVU

Zelenski, Erdoan i Gutereš se sastaju danas: Razgovarat će o izvozu žitarica

Sastanak se održava i nakon što je Erdoan održao sastanke sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom

Zelenski i Erdoan sa ranije održanog susreta. AGENCIJE

A. O.

18.8.2022

Predsjednici Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky), Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) danas će se sastati u gradu Lavovu.

Razlog ovog susreta jeste sastanak koji je organiziran nakon što je ranije u Istanbulu postignut sporazum pod posredovanjem Turske i Ujedinjenih nacija koji je omogućio da započne izvoz ukrajinskih žitarica kroz Crno more.


Nuklearna elektrana Zaporožje

Podsjećamo, portparol Gutereša je izjavio da će tema sastanka biti izvoz žitarica iz Ukrajine ali i potreba za pronalazak političkog rješenja za konflikt.

Sastanak se, također, održava nakon što su iz NATO-a stigli pozivi da se hitno inspektorima UN-a omogući pristup u nuklearnu elektranu Zaporožje. Nuklearna elektrana Zaporožje je najveća u Evropi i ruska i ukrajinska strana optužuju jedna drugu za ugrožavanje njenog funkcionisanja.

Generalni sekretar UN-a, Gutereš će u petak posjetiti i luku Odesa jednu od tri koje su obuhvaćene sporazumom o izvozu žitarica iz Ukrajine. 

Antonio Gutereš. AGENCIJE

Značajna podrška

Zajedničkom koordinacijskom centru, koji nadgleda postignuti sporazum i Turskoj planirana je posjeta nakon ovog sastanka.

Na osnovu sporazuma, u prvoj polovini avgusta do sada je iz Ukrajine isplovio 21 tanker sa 563.000 tona poljoprivrednih proizvoda uključujući 451.000 tona kukuruza.

Sastanak se održava i nakon što je Erdoan održao sastanke sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Turska je jedna održava koja je podržala ukrajinsku suverenitet, ali nije uvela sankcije Rusiji i nastavila je održavati snažne ekonomske i diplomatske odnose. 

Sa druge strane pružila je značajnu podršku opremanju vojske Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.