DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Fon der Lejen: Putin je ove godine vratio strahote rata u Evropu

Bolno sjećanje na prošlost nije samo daleka uspomena, već je našlo odjeka u nezakonitom i neopravdanom ratu Rusije protiv Ukrajine , rekla je fon der Lejen

Fon der Lejen: Na datum 23. avgusta odajemo počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima. TWITTER

A. O.

22.8.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) izjavila je da Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ove se godine obilježava u kontekstu Putinovog rata protiv Ukrajine.

- Bolno sjećanje na prošlost nije samo daleka uspomena, već je našlo odjeka u nezakonitom i neopravdanom ratu Rusije protiv Ukrajine - rekla je fon der Lejen u povodu Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. avgusta.


Javni sporazum

Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima uveden je slijedom preporuka Evropskog parlamenta, koji je 2008. godine usvojio Deklaraciju o proglašenju 23. avgusta Evropskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je tačkom 15. Rezolucije Evropskog parlamenta o evropskoj savjesti i totalitarizmu od 2. aprila 2009. godine

Dana 23. avgusta 1939. godine potpisan je njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznat kao Sporazum Molotov-Ribentrop (Ribbentrop), kojim je postignut javni sporazum o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u istočnoj Evropi.

U Hrvatskoj se od 2020. 23. avgusta obilježava kao spomendan pod nazivom Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma.

- Na datum 23. avgusta odajemo počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima, u Evropi i šire. Danas, na 83. godišnjicu potpisivanja Pakta Molotov-Ribentrop, ovaj datum ima poseban značaj. Putin je ove godine vratio strahote rata u Evropu, uz podsjetnik da se mir ne može uzeti zdravo za gotovo - istaknula je fon der Lejen.


Podrška Ukrajini

Predsjednica Komisije dodaje da danas Ukrajinci daju svoje živote za zaštitu vrijednosti na kojima je izgrađena Unija.

- Danas, više nego ikad, stojimo ujedinjeni protiv ruske državne propagande koja iskrivljuje povijest, širi zavjere i kažnjava one koji joj se suprotstavljaju. Nastavit ćemo s odlučnošću u borbi protiv dezinformacija. I pobrinut ćemo se da oni koji su se suprotstavili totalitarizmu ne budu zaboravljeni - istaknula je fon der Lejen.

Predsjednica Komisije kaže da je sloboda od totalitarizma i autoritarizma u samoj srži Evropske unije koja je izgrađena na miru, vladavini prava i demokraciji.

- I dalje ćemo se ujedinjeni zalagati za te temeljne vrijednosti. Nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu, koliko god bude potrebno. Nećemo stati dok ne pobijedite - poručila je Ukrajincima Ursula fon der Lejen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.