ZA ODBRANU OD RUSIJE

Anderson: Švedska će poslati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

Sve dok traje rat, tražit ćemo još oružja, izjavio je Kuleba

Sa održanog susreta. TWITTER

A. O.

29.8.2022

Švedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson) izjavila je da će Švedska poslati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 500 miliona kruna (46.75 miliona dolara) za odbranu od ruske invazije.

Naime, ona se sastala sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitro Kulebom (Dmytro).

Anderson je izjavila da će Vlada Švedske osigurati dodatni paket vojne i civilne pomoći Ukrajini ukupnog iznosa od milijardu kruna.


Kuleba je pozvao Švedsku da opskrbi Ukrajinu oružjem poput haubica i granata.

- Sve dok traje rat, tražit ćemo još oružja. Svaki euro, svaki metak, svaka granata je važna - rekao je Kuleba novinarima.

Anderson nije otkrila o kakvom vojnom paketu je riječ. Međutim, istakla je da će biti sličan ranijoj pomoći koja je uključivala protutenkovsko oružje, osobnu zaštitnu opremu i opremu za razminiranje.


Podrška Ukrajini

- Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu sve dok traje rat - rekla je Anderson.

Civilni dio paketa uključivat će kupovinu ukrajinske pšenice koja će se potom proslijediti zemljama koje se suočavaju s nestašicom hrane, kao i pomoć jačanju ukrajinske ekonomije, prenosi Hina.


Curenje radijacije

Tim UN-ovog tijela za nuklearni nadzor u ponedjeljak se uputio prema ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje iz straha da bi novo granatiranje u blizini moglo dovesti do curenja radijacije.

Kuleba je rekao da Rusija izlaže cijeli svijet opasnosti od nuklearne nesreće. 

- Svi bismo trebali biti ujedinjeni u traženju jedne stvari - povlačenju Rusije iz nuklearne elektrane u Zaporožju - istaknuo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.