ZBOG CURENJA GORIVA

NASA ponovo otkazala lansiranje Artemisa na let oko Mjeseca

Timovi su pokušali da riješe problem u vezi sa curenjem hardvera koji prenosi gorivo u raketu, ali nisu bili uspješni

Artemis I je probni let u svemir bez posade. Anadolija

A. Č. / Anadolija

4.9.2022

NASA je u subotu otkazala najnoviji pokušaj lansiranja misije Artemis I na Mjesec zbog curenja goriva, drugi put u sedmici, javlja Anadolu Agency (AA).

- Misija #Artemis I na Mjesec je odgođena. Timovi su pokušali da riješe problem u vezi sa curenjem hardvera koji prenosi gorivo u raketu, ali nisu bili uspješni - objavila je američka svemirska agencija na Twitteru u subotu.


Drugi put da je odgodila lansiranje

Artemis I je probni let u svemir bez posade, ali ako u misiji sve bude po planu, onda će u Artemisu II, za koji se očekuje da bude lansiran 2024. godine, biti posada.

Ovo je drugi put da je agencija odgodila lansiranje u Kennedy centru na Floridi. Prvi pokušaj ranije ove sedmice prekinut je zbog tehničkih problema i vremenskih uslova.

Raketa Space Launch System (SLS) i njena kapsula Orion trebale su poletjeti s Floride, početku NASA-inog programa Mjesec-Mars Artemis, 50 godina nakon posljednje lunarne misije Apollo.


Najmoćnija ikad napravljena

Masivna raketa od 98 metara najmoćnija je ikad napravljena od strane NASA-e i jedina je napravljena da pošalje teret od preko 27.000 kilograma u svemir.

Misija Artemis I je prvi od tri svemirska leta u glavnom projektu istraživanja svemira američke svemirske agencije.

Artemis II i Artemis III imat će za cilj da vrate ljude na Mjesec sa konačnim ciljem izvođenja misija na Marsu.

Poštovani čitaoci, ovo je nova Facebook stranica portala Avaza. Za pobjedu istine nad lažima, kliknite na ovaj link i zapratite stranicu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.