PRELETIO POLA EVROPE

Otkriveno ko je vlasnik privatnog aviona koji se srušio u Baltičko more

Avioni iz nekoliko zemalja i putnički trajekt uputili su se sinoć na mjesto nesreće kako bi pomogli u operaciji spašavanja

Avion se srušio u more. AGENCIJE

A. O.

5.9.2022

Privatni avion koji se srušio u Baltičko more kod Latvije nakon što je preletio pola Evrope iz Španije, a da nije odgovorio na pozive kontrolora, pripadao je njemačkom biznismenu Karl Peteru Grajsemanu (Griesemannu), objavila je danas njegova firma Quick Air.

Avion Cessna 551 austrijske registracije napustio je Jerez u južnoj Španiji jučer poslijepodne. Stao je u Parizu i Kelnu (Kölnu) te je poletio prema Baltičkom moru gdje je, istočno od Gotlanda, pao u more, pokazuju podaci o praćenju leta.

- Mogu potvrditi da je to bio privatni mlažnjak našeg vlasnika Karl-Petera Grajsemana - rekao je glasnogovornik Quick Aira, čarter-firme sa sjedištem u Kelnu.


Odbio je potvrditi navod u kelnskim novinama Express da je Grajseman bio pilot te da su s njim bili žena, kćerka i njen momak.

Uzrok nesreće za sada nije poznat. Avioni iz nekoliko zemalja i putnički trajekt uputili su se sinoć na mjesto nesreće kako bi pomogli u operaciji spašavanja.

Olupina, koncentrirana mrlja otpada i mrlja nalik na ulje uočene su u blizini mjesta nesreće, rekao je šef latvijske operacije spašavanja Peteris Subbota za latvijsku televiziju, dodajući da putnici nisu pronađeni.



Njemački i danski ratni avioni poslani su u potragu za letjelicom dok je naslijepo letjela iznad sjeverne Evrope jučer poslijepodne, ali nisu uspjeli uočiti nikoga u zrakoplovu.

Grajseman je bio istaknuta osoba u Kölnu, najvećem gradu zapadne Njemačke, a imao je ulogu u godišnjim karnevalskim proslavama katoličkog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.