ZAMIJENIT ĆE DŽONSONA

Liz Tras danas službeno postaje britanska premijerka: Prvo mora otići u Škotsku

Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim našu veliku zemlju, rekla je Tras

Liz Tras. AGENCIJE

A. O.

6.9.2022

Liz Tras (Truss) danas će zamijeniti Borisa Džonsona (Johnsona) na mjestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta u Škotskoj od nje zatraži da sastavi novu vladu koja bi se trebala uhvatiti u koštac s energetskom i ekonomskom krizom.

Tras je pobijedila svog stranačkog rivala Rišija Sunaka (Rishija) u glasanju članova Konzervativne stranke za vodstvo stranke, obećavši smanjenje poreza i pomoć ljudima s njihovim računima za energiju, dok se Britanija suočava s rastućom energetskom krizom.

- Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim našu veliku zemlju. Poduzet ću hrabre korake kako bismo svi prebrodili ova teška vremena, ojačali našu ekonomiju i oslobodili potencijal Ujedinjenog Kraljevstva - rekla je Tras.


Morao podnijeti ostavku

Tras će naslijediti Borisa Džonsona, koji je bio prisiljen objaviti ostavku u julu nakon višemjesečnih skandala zbog kojih je oslabila podrška njegovoj vladi, a ministri dali ostavke kako bi ga prisilili da odstupi.

Džonson će održati govor, a onda ide u Škotsku dati ostavku

Džonson će održati govor ispred Dauning Strita (Downing Streeta), a zatim otputovati u Škotsku kako bi se sastao s kraljicom Elizabetom u njezinoj rezidenciji dvorca Balmoral kako bi službeno podnio ostavku. Nakon Džonsonas kraljicom će se sastati Tras kako bi dobila mandat da sastavi vladu. Nova premijerka će se obrati građanima i zatim započeti s imenovanjima ministara svoje vlade.


Četvrti premijer

Tras će postati četvrti premijer konzervativaca u sedam godina, u vrijeme kad Britanija upada iz jedne krize u drugu. Sada postoji mogućnost duge recesije i daljnjeg rasta inflacije, koja je u srpnju dosegla dvoznamenkastu razinu.

Smjena premijera i imenovanje novog, ceremonija koja se inače odvija u Bakinghamskoj (Buckinghamskoj) palači, ovoga puta će se dogoditi u Balmoralu, gdje kraljica provodi ljeta, a zbog problema s pokretljivošću nije mogla putovati u London.

Kraljica Elizabeta, pod čijom je vladavinom bilo 14 premijera prije Trass, morala je smanjiti svoje javne nastupe posljednjih mjeseci zbog takvih problema, a također je provela noć u bolnici prošlog oktobra zbog nespecificirane bolesti.

Tras stoga mora otputovati u Balmoral kako bi postala premijerka, što je putovanje od oko 1500 km u oba smjera, umjesto uobičajenog putovanja od nekoliko stotina metra od Bakinghamske palače do Dauning strita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.