70 GODINA VLADAVINE

Susret Elizabete II s Putinom obilježio je incident, ugostila je Tita i Jovanku, a ovim je fudbalerom bila očarana

Kraljica je posljednji put viđena u javnosti kada je ove sedmice primila novoimenovanu britansku premijerku

Kraljica Elizabeta II. Agencije

A. K.

9.9.2022

Kraljica Elizabeta II tokom svoje sedmocecenijske vladavine ugostila je brojne svjetske lidere. Imala je, također, priliku da se sretne sa nizom slavnih ličnosti, uključujući poznate glumce, pjevače i sportiste.

Kraljica je posljednji put viđena u javnosti kada je ove sedmice primila novoimenovanu britansku premijerku Liz Tras (Truss). Prethodno je 2019. godine u Bakingemskoj palači primila, sada već bivšeg, premijera Borisa Džonsona (Johnson).

Prvi britanski premijer sa kojim se kraljica srela bio je Vinston Čerčil (Winston Churchill) 1953. godine.


Protokolarna dužnost

Kraljica je 2019. ugostila i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u dvorcu Vindzor. Ova posjeta je izazvala negodovanje kod velikog broja Britanaca koji su potpisivali peticije da se Trampu zabrani ulazak u njihovu zemlju, dok su tokom posjete organizovane i masovne demonstracije.

On nije bio prvi kontroverzni lider sa kojim se kraljica sastala. Kao vladarka ustavne monarhije, ona ima obavezu da se sretne sa političkim liderima kad god vlada izda poziv u diplomatske ili poslovne svrhe, bez obzira da li ih ona lično odobrava ili ne.

Zbog ove protokolarne dužnosti, kraljica je tokom svoje duge vladavine bila domaćin brojnim svjetskim liderima, ali i naučnicima, umjetnicima i brojnim drugim znamenitim ličnostima.

Autoritarni predsjednik Kazakstana Nursultan Nazarbajev, optužen za suzbijanje neslaganja i kršenje ljudskih prava, sastao se sa kraljicom 2015. godine tokom dvodnevne posjete Britaniji kao gost premijera Dejvida Kameruna.


Nezadovoljni Britanci su izašli na ulice i 2007. godine tokom posjete saudijskog kralja Abdule. Oni su se pobunili zbog kršenja prava žena i LGBT zajednice u njegovoj zemlji. Liberalne demokrate su bojkotovale njegovu posjetu i pozvale da se ponovo otvori istraga o sporazumu o oružju u vrijednosti od više milijardi dolara zbog navoda o korupciji.

Abdula je posjetio kraljicu I kao prijestolonasljednik tri godine ranije, kada ga je ona iznenadila svojom vještinom brze vožnje vijugavim putevima, koju je naučila kao vozač u teritorijalnoj službi tokom Drugog svjetskog rata.


Izlazak demonstranata

Borci za ljudska prava mahali su parolama “Slobodan Tibet” ispred Bekingemske palate i prilikom posjete kineskog predsednika Si Đipinga 2015. godine. Demonstranti su skrenuli pažnju i na sigurnosne posljedice kineskih ulaganja u britanske nuklearne elektrane.

Vladimir Putin bio je prvi ruski šef države koji je posetio Britaniju od cara Nikojala I 1843. godine. On je u junu 2003. obišao London u kraljevskoj kočiji, a navodno je na sastanak sa kraljicom kasnio 14 minuta. Demonstranti su ovog puta izašli na ulice zbog ruske intervencije u Čečeniji.


Nekoliko decenija ranije, 1979. godine, predsjednik Indonezije Muhamed Suharto susreo se sa kraljicom i tom prilikom se predstavio kao potencijalni saveznik tokom Hladnog rata, uprkos tome što je bio optužen za strašnu zloupotrebu vlasti tokom antikomunističkog čišćenja. Proces u kome je stradalo između 400 hiljada i tri miliona Indonežana CIA je nazvala “jednim od najgorih masovnih ubistava u 20. vijeku”.

Tvrdokorni rumunski komunistički lider Nikolaj Čaušesku došao je u Veliku Britaniju 1978. godine u pokušaju da se poboljšaju odnosi istoka i zapada, a kraljicu je posjetio i predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito koji je, zajedno sa suprugom Jovankom, obišao Bekingemsku palatu.

Kraljica Elizabeta je odigrala važnu ulogu u učvršćivanju posebnih diplomatskih odnosa između SAD i Velike Britanije. Ona se tokom svoje vladavine, zaključno sa Džoom Bajdenom, srela sa 13 američkih predsjednika.

Blisko prijateljstvo

Prvi put je otputovala u Vašigton 1951. godine da bi upoznala predsjednika Herija Trumana, dok je još bila princeza. Susret je bio prijatan i međusobno su dodeljivali komplimente o njihovim narodima. Sa narednim predsjednikom, Dvajtom Ejzenhoverom, izgradila je blisko prijateljstvo.

Kraljica je Kenedijeve ugostila u Bakingemskoj palati 1961. godine i tada je, navodno, osjećala da je zasjenila predsjednikova supruga Žaklina. To je nije spriječilo da sa Džonom Kenedijem održava tople i prijateljske odnose sve do njegovog ubistva dvije godine kasnije.

Ričarda Niksona je sretala nekoliko puta za vrijeme njegovog mandata, a navodno je koristila svaki susret da pokuša da spoji njegovu kćerku Trišu sa svojim sinom Čarlsom. Sa Ronaldom Reganom je dijelila ljubav prema jahanju, dok je od Baraka Obame na poklon dobila historijski video-materijal o svim njenim posjetama Americi u posljednjih pola vijeka.


Kraljica je uživala i u susretima sa sa Stivenom Hokingom, jednim od najvećih britanskih fizičara. On je uzvratio naklonost, međutim, odbio je da prihvati titulu viteza. Imala je priliku i da ostvari blizak odnos sa nekim od najinspirativnijih svjetskih lidera 20. vijeka, poput Nelsona Mendele i Indire Gandi.

Sa ekspanzijom pop kulture, kraljica nije mogla da izbjegne susrete sa brojnim zvijezdama šou biznisa, a ti susreti nisu prolazili bez gafova. Ostalo je upamćeno da Elizabeta nije imala pojma ko je Madona kada je upoznala na premijeri filma “Džejms Bond” 2002. godine, ali i njeno ozareno lice prilikom upoznavanja sa Dejvidom Bekamom, prema kome je, čini se, gajila posebnu naklonost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.