OGLASILA SE I TRAS

Britanski parlament odao počast kraljici Elizabeti II

Njeno pokojno veličanstvo kraljica Elizabeta II bila je jedan od najvećih lidera koje je svijet ikada poznavao, rekla je Liz

Liz Tras. ARHIV

A. O.

9.9.2022

Britanski parlament odao je počast preminuloj kraljici Elizabeti II, a britanska premijerka Liz Tras (Truss) je na posebnoj sjednici rekla da je kraljica Elizabeta II bila jedan od najvećih lidera koje je svijet ikada poznavao i da je Velika Britanija danas velika zemlja zahvaljujući njoj.

- U satima od sinoćnjih šokantnih vijesti, svjedočili smo najiskrenijem izlivu tuge zbog gubitka Njenog pokojnog Veličanstva Kraljice. Mase ljudi su se okupile, zastave su spuštene na pola koplja, poruke sućuti su stigle sa svih kontinenata širom svijeta. Poslije smrti njenog oca kralja Džordža VI, Vinston Čerčil je rekao da su te vijesti smirile zveket i promet života 20. vijeka u mnogim zemljama. Sada, 70 godina kasnije u metežu 21. vijeka život je ponovo stao. Njeno pokojno veličanstvo kraljica Elizabeta II bila je jedan od najvećih lidera koje je svijet ikada poznavao - kazala je premijerka Tras zastupnicima donjeg doma britanskog parlamenta.

Podsjetivši na to da je kraljica Elizabeta II u 21. godini obećala da će svoj život posvetiti služenju, Tras je rekla da se svi mogu složiti da nikada obećanje nije bilo tako potpuno ispunjeno.

Tras je također izjavila lojalnost i parlamenta i nje same novom britanskom kralju Čarlsu (Charlesu) III.


Nova era nade i napretka

- Svi mi u ovom domu podržat ćemo ga dok našu zemlju vodi u novu eru nade i napretka - poručila je Tras.

Keir Starmer, vođa opozicione Laburističke stranke, rekao je da je kraljičina smrt dubok i velik gubitak za kraljevsku porodicu, dodajući da je to bol koju svi dijele jer je kraljica Elizabeta stvorila poseban, lični odnos sa svima.

- Taj odnos je izgrađen na atributima koji su definisali njenu vladavinu, njenoj potpunoj predanosti službi i dužnosti, dubokoj odanosti zemlji, Komonveltu (Commonwealthu) i ljudima koje je voljela. Zauzvrat smo je voljeli - rekao je Starmer.


Bio odan sluga

Starmer je dalje kazao da se Velika Britanija ne okuplja samo da bi se žalila i oprostila od kraljice, već da iskaže lojalnost i novom kralju.

- Jer kako se jedno doba završava, tako počinje drugo. Kralj Čarls III je čitavog života bio odan sluga ove zemlje, bio je snažan glas za pravednost i shvatio je važnost životne sredine mnogo prije mnogih drugih. Cijela zemlja mu želi dugu, sretnu i uspješnu vladavinu - rekao je Starmer.

Otvarajući sjednicu parlamenta kako bi poslanici mogli da odaju počast, predsjedavajući Predstavničkog doma Lindsej Hojle (Lindsay Hoyle) rekao je da je kraljica Elizabeta II tokom svoje vladavine doživjela društvene, kulturne i tehnološke promjene bez presedana i kroz sve to bila najsavjesniji i najposlušniji monarh.

- Naša sjećanja na nju bit će ispunjena slikom nježno nasmijane posvećenosti koja je pokazivala cijeli njen život“, rekao je Hojle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.