NEKADA PRVA ŽENA HRVATSKE

Ruski mediji: Kolinda Grabar-Kitarović neće biti nova šefica NATO-a, u dobrim odnosima je sa Putinom

Zbog odnosa sa šefom Kremlja, ne daju joj se velike šanse ni da prođe prvi krug

E. Ć.

13.9.2022

Grabar-Kitarović: Koštat će je dobri odnosi s Putinom?. Arhiv

Nekadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović neće biti nova generalna sekretarka NATO-a, tvrde ruske "RIA Novosti", navodeći kako je u dobrim odnosima sa Vladimirom Putinom.

Grabar-Kitarović se spominje kao jedna od mogućih nasljednica Jensa Stoltenberga, no ruski mediji joj ne daju velike šanse. Upravo su "RIA Novosti" objavile tekst, a u naslovu je istaknuto kako sljedeći generalni sekretar treba da bude žena i da bude rusofob. 

Ovaj medij navodi da će na tu poziciju najvjerojatnije doći kanadska vicepremijerka Kristija Friland (Chrystia Freeland) jer, kako tvrde "RIA Novosti", NATO namjerava za svog generalnog sekretara sada postaviti ženu koja je istovremeno i rusofob.

U tekstu se navodi da su među kandidatima i Dalia Gribauskaite (Grybauskaite), bivša predsjednica Litvanije, donedavna predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid, te Grabar-Kitarović.

Ističe se da Grabar-Kitarović vjerovatno neće proći prvi krug s obzirom na to da ima dobre odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.