MAGDALENA ANDERSON

Premijerka Švedske priznala poraz na izborima

Stranke Umjereni, Švedske demokrate, Hrišćanske demokrate i Liberali na putu su da osvoje 176 mandata u parlamentu koji ima 349 mjesta

Magdalena Anderson priznala poraz. AP Photo/Paul White

S. S.

14.9.2022

Švedska premijerka iz redova socijaldemokrata Magdalena Anderson priznala je danas poraz na parlamentarnim izborima od opozicionog desno orijentisanog bloka sastavljenog od četiri stranke, koje će sada formirati vladu.

Preostalo je da se prebroji manji broj glasova, ali je Anderson, koja je prošle godine postala prva žena na ovoj poziciji u Švedskoj, rekla da rezultati pokazuju da je pobijedio desni blok.

4 stranke imaju većinu

- Zbog toga ću sutra zatražiti od predsjednika skupštine da budem razriješena sa dužnosti - rekla je Anderson na konferenciji za novinare.

Stranke Umjereni, Švedske demokrate, Hrišćanske demokrate i Liberali na putu su da osvoje 176 mandata u parlamentu koji ima 349 mjesta. Koalicija lijevog centra ima 173 mandata.

Trebaju biti zvanično potvrđeni

Rezultati moraju biti i zvanično potvrđeni, a to se očekuje do vikenda.

U pobjedničkoj koaliciji antiimigrantska partija Švedske demokrate vodi sa 20,6 posto glasova, a drugoplasirana stranka desnice su Umjereni sa 19,6 posto glasova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.