IZBORI

Desni blok preuzeo vodstvo u Švedskoj

Rezultat je bio toliko blizu da je izborna komisija rekla da neće biti poznati konačni rezultati prije srijede

Desni blok u Švedskoj. AGENCIJE

A. O.

12.9.2022

Premijerka Magdalena Anderson (Anderson) predovdila je lijevi blok, a skoro pa konačni rezultati izbora u Švedskoj pokazivali su da blok desničarskih partija čeka poraz upravo od lijevog, uprkos tome što je sinoć situacija bila drugačija.

Rezultat je bio toliko blizu da je izborna komisija rekla da neće biti poznati konačni rezultati prije srijede, odnosno do dana kada bi trebali biti prebrojani svi glasovi, uključujući i one iz inostranstva.


Izlazne ankete

Na osnovu ranih prebrojavana, Andersonova vladajuća ljevičarska socijaldemokrata partija osvojila je 30,5 posto glasova što bi bilo više od bilo koje druge stranke.

Ipak, činilo se da blok od četiri lijeve stranke nije uspio u cjelini osvojiti većinu glasova u parlamentu od 349 mjesta.

Izlazne ankete su u početku predviđale tijesnu pobjedu Andersonovog tabora, ali kako je večer odmicala, a prebrojavanje glasova zamijenilo izlaznu anketu, rezultati su se okrenuli u korist konzervativaca.

U ponedjeljak rano ujutro, činilo se da konzervativci imaju 176 mjesta naspram 173 za lijevi centar.

U govoru svojim pristalicama, Anderson je rekla da, iako su rezultati nejasni, očigledno je da socijaldemokratski pokret, koji se zasniva na idealima stvaranja ravnopravnog društva i jake socijalne države, ostaje jak u Švedskoj.

Najveći pobjednik večeri bila je populistička antiimigracijska stranka, Švedski demokrati, koja je dobila skoro 21 posto glasova, što je najbolji rezultat ikada. Stranka je ostvarila rast na obećanjima o suzbijanju pucnjava i drugog nasilja bandi koje je mnogima u Švedskoj poljuljalo osjećaj sigurnosti.

Stranka vuče korijene iz bijelog nacionalističkog pokreta, ali je prije mnogo godina počela protjerivati ​​ekstremiste. Uprkos rebrendiranju, birači su "Švedske demokrate" dugo smatrali neprihvatljivim, a druge stranke su ih izbjegavale. Ali to se mijenja, a rezultat "Švedskih demokrata" na ovim izborima pokazuje koliko im je popularnost porasla.


Centralna uloga

- Mi smo sada druga najveća stranka u Švedskoj i izgleda da će tako i ostati. Sada znamo da ćemo, ako dođe do promjene vlasti, imati centralnu ulogu u tome - rekao je lider stranke Džimi Akeson ( Jimmie Akesson) svojim pristalicama i poručio da imaju ambiciju biti dio vlade.

Švedska će se vjerovatno suočiti s dugotrajnim procesom formiranja vlade bez obzira na ishod izbora.

Takva situacija bila je 2018. godine nakon izbora.  




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.