U 81. GODINI

Preminuo Vlado Milunić, arhitekt Kuće koja pleše

Kuća koja pleše, Ginger i Fred, sagrađena je sredinom 1990-ih godina i jedan je od najpoznatijih simbola Praga

Milunić je preminuo nakon duge bolesti. Agencije

H. J. I.

17.9.2022

Češki arhitekt hrvatskog porijekla Vlado Milunić umro je nakon duge bolesti u dobi od 81 godine, potvrdila je u subotu njegova porodica za češki radio.

Milunićeva najpoznatija zgrada je Kuća koja pleše u Pragu za koju je dobio nekoliko nagrada.


Jedan od simbola Praga

Vlado Milunić rođen je 1941. u Zagrebu, a u Prag je preselio 1956. godine. Nakon završetka studija arhitekture na Češkom tehničkom univerzitetu, ondje je bio i profesor.

Kuća koja pleše, Ginger i Fred, sagrađena je sredinom 1990-ih godina i jedan je od najpoznatijih simbola Praga.

- Htio sam da zgrada održava situaciju čehoslovačkog društva tokom Baršunaste revolucije. Dva dijela. Kao društvo koje je zaboravilo svoju totalitarnu prošlost, ona ima statični dio, ali i društvo koje se kreće prema svijetu prepunom promjena. To je bila glavna ideja. To su dva dijela u dijalogu, tenziji, kao plus i minus, jin i jang, kao žena i muškarac - rekao je Milunić jednom za Radio Prague International o svojoj legendarnoj zgradi.

Milunić je sudjelovao u izgradnji te zgrade u saradnji s američko-kanadskim arhitektom Frankom Gerijem (Gehry).

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala ga je 2019. Redom Ante Starčevića za promovisanje hrvatsko-češkog prijateljstva.


Brojni projekti

U karijeri je projektirao brojne javne zgrade, među kojima se ističu domovi penzionera u Pragu, Dom kulture Sedlec-Prčice, Dom djece i mladih Modrani, stambeni kompleks Zvijezda, stacionar za hendikepiranu djecu u Českim Budejovicama te više porodičnih kuća.

Radio je i na preuređenju dijelova stare gradske jezgre i panelnih stambenih naselja u Pragu i Bratislavi, a i jedan je od autora Češke četvrti u Šangaju. Projektirao je radarski toranj na Aerodromu Vaclava Havela u Pragu, prašku galeriju Ungelt.

Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva, izjavio je prošle godine, kad je Milunić slavio 80. rođendan, da je on najpoznatiji Hrvat koji živi u Pragu i Češkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.