U DONJECKU I LUGANSKU

Dok Ukrajina ostvaruje napredak separatisti traže referendum

Ukrajinski lider je nagovijestio da će iskoristiti video obraćanje Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu kako bi pozvao zemlje članice da ubrzaju dostavu oružja i pomoći

Volodimir Zelenski: Okupatori su u panici. AP

S. S.

20.9.2022

Ukrajina je saopćila da su njene snage umarširale dalje na istok u teritorij koji su Rusi nedavno napustili, utirući put za potencijalni napad na moskovske okupacijske snage u regiji Donbasa dok Kijev traži više zapadnog oružja.

- Okupatori su očito u panici - rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer, dodajući kako je sada usredotočen na "brzinu" u oslobođenim područjima, "brzinu kojom se kreću naše trupe, brzinu uspostavljanja normalnog života".

"Borba za svaki centimetar"

Ukrajinski lider također je nagovijestio da će iskoristiti video obraćanje Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu kako bi pozvao zemlje članice da ubrzaju dostavu oružja i pomoći. "Činimo sve kako bismo osigurali da su potrebe Ukrajine zadovoljene na svim nivoima - odbrambenom, finansijskom, ekonomskom, diplomatskom - rekao je Zelenski.

Ukrajinske oružane snage uspostavile su potpunu kontrolu nad selom Bilohorivka i spremaju se preuzeti cijelu pokrajinu Lugansk od ruskih okupatora, rekao je guverner pokrajine Sergej Hajdaj. To je selo samo 10 kilometara zapadno od grada Lisičanska, koji je u julu nakon višesedmičnih svakodnevnih borbi pao u ruke Rusa.

- Bit će borbe za svaki centimetar - napisao je Hajdaj na Telegramu. "Neprijatelj priprema odbranu. Stoga nećemo jednostavno umarširati."

Lugansk i susjedna pokrajina Donjeck čine industrijaliziranu istočnu regiju Donbas, koju Moskva namjerava zauzeti kao primarni cilj onoga što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Ukrajinske trupe počele su se probijati u Lugansk nakon što su ovog mjeseca u munjevitoj protivofanzivi istjerale ruske snage iz sjeveroistočne pokrajine Harkov.

Separatisti traže referendum

Kao znak nervoze moskovske administracije u Donbasu zbog uspjeha recentne ukrajinske ofanzive, njen je čelnik pozvao na hitno provođenje referenduma kako bi ta regija postala dijelom Rusije. Lider ruske separatističke uprave u pokrajini Donjeck Denis Pušilin pozvao je svog kolegu, separatističkog vođu u Lugansku, da udruže napore u pripremi referenduma o pridruživanju Rusiji.

Na jugu, gdje još jedna ukrajinska protivofanziva ostvaruje sporiji napredak, ukrajinske oružane snage saopćile su da su potopile brod koji je prevozio ruske vojnike i opremu preko rijeke u blizini Nove Kakovke u regiji Herson.

- Pokušaji izgradnje prijelaza nisu uspjeli izdržati vatru ukrajinskih snaga i zaustavljeni su. Brod je postao dodatak podmorničkim snagama okupatora - stoji u izjavi vojske na Facebooku. 

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj s bojnog polja niti jedne strane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.