UDALJENA OBALA

U Australiji uginulo skoro 200 kitova, spašena 32

Ovi masovni događaji nasukavanja su obično rezultat slučajnog izlaska na obalu, ali se to dešava iz čitavog niza razloga, rekao je Kerlion

Nasukani kitovi. ILUSTRACIJA

A. O.

22.9.2022

Stručnjaci za divlje životinje danas su spasili 32 od 230 kitova koji su dan ranije pronađeni nasukani na divljoj i udaljenoj zapadnoj obali australske ostrvske države Tasmanije.

Naime, 32 kita vraćena su ponovo u more, a od 230 nasukanih kitova u toku noći preživjelo je 35, saopćilo je Ministarstvo prirodnih resursa i okoliša Tasmanije.

- Još uvijek imamo tri živa kita na krajnjem sjevernom kraju plaže Ocean, ali zbog ograničenja pristupa, pretežno uticaja plime i oseke, danas jednostavno nismo mogli bezbjedno pristupiti tim životinjama. Oni će nam ujutro biti prioritet - rekao je regionalni operativni menadžer Službe za parkove i divlje životinje Tasmanije Brendon Klark (Clark).







U blizini luke Makvarie (Macquarie), poznatije kao Hels Gejts (Hells Gates), oko 230  230 kitova se nasukalo. To je područje na zapadnoj obali Tasmanije, saopćilo je tasmanijsko Ministarstvo za prirodne resurse i okolinu.

Biolog iz Programa za očuvanje mora Kris Kerlion (Carlyon) rekao je da će uginuli kitovi biti testirani kako bi se utvrdilo da li u njihovim ekosistemima postoje toksini koji bi mogli objasniti katastrofu.

- Ovi masovni događaji nasukavanja su obično rezultat slučajnog izlaska na obalu, ali se to dešava iz čitavog niza razloga - rekao je Kerlion.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.