PORUKE IZ NJUJORKA

Iranski predsjednik: Protesti su čin haosa, pokrenut ćemo istragu o smrti djevojke

Demonstranti u Teheranu i drugim iranskim gradovima su zapalili policijske stanice i vozila, a protesti ne pokazuju znakove posustajanja

Protesti širom Irana. AP

S. S.

23.9.2022

Iran ima slobodu izražavanja, ali protesti koji se sada odvijaju neprihvatljivi su činovi haosa, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi, dodavši da je naredio istragu o smrti djevojke koja je potaknula krvave proteste.

- Pitanja prava moraju se razmatrati u cijelom svijetu s jedinstvenim standardom - rekao je Raisi na konferenciji za novinare na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izvještaj ne pominje zlostavljanje

- U Iranu postoji sloboda izražavanja, ali činovi haosa su neprihvatljivi - dodao je. 

Rekao je da će smrt mlade žene biti istražena, ali je osudio "licemjerje zapadnih sila".

- Budite uvjereni, istraga će sigurno biti otvorena - kazao je Raisi novinarima i istaknuo da se u izvještaju medicinskog vještaka ne spominje policijsko zlostavljanje.

Umrla u pritvoru

Podsjetimo, 22-godišnja Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je prošle sedmice uhapsila policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Demonstranti u Teheranu i drugim iranskim gradovima su zapalili policijske stanice i vozila, a protesti ne pokazuju znakove posustajanja. Za sutra su ipak najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima.

Protesti zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje pedeset gradova širom zemlje. Najmanje 31 civil ubijen je od početka protesta u Iranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.