PREDSTAVLJENO JAVNOSTI

"Sancar", tursko borbeno plovilo bez posade uskoro u upotrebi

Na sajmu učestvuju brojne turske kompanije u oblasti odbrambene industrije, uključujući kompaniju HAVELSAN

H. J. I.

23.9.2022

Tursko borbeno plovilo bez posade "Sancar" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Tursko borbeno plovilo bez posade "Sancar" po prvi put je predstavljeno javnosti, i to na Afričkom sajmu avijacije i odbrane AAD 2022 koji se održava u Pretoriji, glavnom gradu Južne Afrike, a uskoro bi se moglo naći u upotrebi.

"Sancar" je proizveden u saradnji turskih kompanija u sektoru odbrambene industrije, HAVELSAN i Yonca-Onuk.

Na sajmu učestvuju i brojne druge turske kompanije, predstavnice sektora odbrambene industrije Turske, uključujući kompaniju HAVELSAN.


20 turskih kompanija

Generalni direktor HAVELSAN-a Mehmet Akif Nakar (Nacar) rekao je za Anadolu Agency da na sajmu učestvuje više od 20 turskih kompanija i da njihova firma učestvuje na sajmu po prvi put u ovoj regiji.

Istakao je da HAVELSAN radi na razvoju poslovanja u Africi od 2020. godine.

- Vidimo da možemo poslovati u ovoj regiji, kako u okviru međudržavne saradnje u oblasti odbrane, tako i uz različite modele finansiranja - rekao je Nakar.


Veliko interesovanje za pomorska vozila

Istakao je da su na sajmu izložili svoje proizvode u oblasti sistema komandne kontrole, borbenog upravljanja i bespilotnih autonomnih sistema.

- Znamo da u Africi postoji veliko interesovanje za pomorska vozila. Nadamo se da će bespilotna autonomna vozila i ovdje naći svoje mjesto na tržištu - pojasnio je Nakar.

Komentarisao je i mogući rok za ulazak autonomnih sistema u inventar.

- Dugo smo provodili testiranja na terenu. Sada su donesene neke odluke. Vrlo brzo, do kraja godine, moći ćemo vidjeti prve proizvode na terenu - kazao je Nakar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.