NIJE POTVRĐENO

SpaceX i NASA mogli bi poslati posadu do teleskopa Habl

Zahvaljujući poboljšanjima i prethodnom servisiranju, očekujemo da Habl ostane operativan do kraja desetljeća, a ako ne do narednog, rekao je Krous

Mogućnost slanja posade. SpaceX / THE NEW YORK TIMES

A. O.

30.9.2022

Da li je moguće poslati posadu do teleskopa Habl (Hubble) kako bi produžila njegov životni vijek, pitanje je koje postavljaju kompanija SpaceX i američka svemirska agencija NASA.

Zajednička studija će trajati oko šest mjeseci, a predstavljat će saradnju NASA-e, SpaceX-a i Polaris Programa koji je osnovao milijarder Džejson Isakmen (Jason Isaacman). Ranije ove godine je Isakmen kupio tri leta u svemir SpaceX-ovom letjelicom Dragon, a to je serija misija koju on naziva Polaris.

Još uvijek nije jasno da li će put do Habla uopće zahtijevati posadu, da li bi SpaceX-ove autonomne teretne kapsule Dragon bile bolje za obavljanje posla, kao i da li je uopće moguće da SpaceX-ova letjelica sigurno posjeti teleskop. Nepoznanica je mnogo kada je riječ o ovoj potencijalnoj misiji pa stoga i ne čudi što je zajednička studija prvi korak. Prema dogovoru, NASA i SpaceX će se fokusirati na "izvodivost ideje podizanja svemirskog teleskopa Habl u višu orbitu pomoću letjelice Dragon, bez troškova po vladu".


Podizanje orbite

Habl se nalazi u niskoj orbiti Zemlje da ga je već posjetila letjelica tokom njegovog 32-godišnjeg života. NASA-in Space Shuttle je obavio pet misija s ciljem popravljanja teleskopa Habl, unapređenja njegovih komponenti i podizanja njegove orbite. Od posljednje misije 2009. godine, Habelova orbita je postepeno opadala kako je teleskop "dodirivao" vanjske rubove Zemljine atmosfere. Sada je oko 30 kilometara bliže Zemlji nego što je bio 2009. godine. Podizanje orbite teleskopa bi pomoglo u produženju njegovog životnog vijeka.

NASA ne planira samostalno posjetiti Habl koji je još uvijek u dobrom stanju, a čak i bez nove misije će trajati još nekoliko godina.

- Zahvaljujući poboljšanjima i prethodnom servisiranju, očekujemo da Habl ostane operativan do kraja desetljeća, a ako ne do narednog - rekao je Patrik Krous (Patrick Crouse), projekat menadžer svemirskog teleskopa Hubble.

Ako nova misija bude izvodiva i sve bude odobreno, SpaceX bi dobio šansu da na velikoj sceni pokaže svoje mogućnosti. 

Najstarija zvijezda

Ovom misijom bi kompanija pokazala da može raditi na svemirskoj tehnologiju koju nije sama dizajnirala.

- SpaceX vidi budućnost u kojoj smo civilizacija koja putuje svemirom. To znači da svemirski brodovi lete svugdje, da postoji punjenje gorivom u orbiti, da postoje svemirske stanice različitih kompanija - rekla je zvaničnica SpaceX-a Džesika Džensen (Jessica Jensen).

Iako je Habl pomalo u sjeni zbog fotografija koje šalje novi NASA-in teleskop Džejms Veb (James Webb), on nastavlja bilježiti fantastične prizore svemira. U martu je uočio najstariju poznatu zvijezdu, a ove sedmice je fotografisao misiju DART u kojoj je letjelica udarila u asteroid.

- Habl je nevjerovatno uspješan, zdrav je i radi velike naučne stvari. Podaci prikupljeni u ovom istraživanju bit će još jedan alat koji će čovječanstvo moći koristiti u budućim naučnim misijama te da zadrži Hubble na čelu naučnih otkrića - kazao je NASA-in administrator Tomas Zurbuhen (Thomas Zurbuchen).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.