POČELO SUĐENJE

Muškarac optužen da je silovao kolegicu u zgradi parlamenta

Higins plakala tokom navodnog seksualnog napada i da je rekla "ne" šest puta

Lehrman negirao silovanje. BBC

Piše: A. Č. / BBC

4.10.2022

Počelo je suđenje muškarcu optuženom za silovanje kolegice u zgradi australskog parlamenta u Canberri.

Politički pripravnik Brus Lehrman (Bruce Lehrmann) optužen je za seksualni napad na Britani Higins (Brittany Higgins) u martu 2019. u uredu vladinog ministra. Lehrman se izjasnio da nije kriv i negira da je uopće imao spolni odnos s kolegicom, piše BBC.

Zaspala na kauču

Suđenje na sudu u Canberri trebalo bi trajati do šest sedmica. Tužioci su rekli da se navodni incident dogodio nakon pijane noći. Lehrman i Higins zaustavili su se u zgradi parlamenta gdje su oboje radili, a Higins je ubrzo zaspala na kauču u ministrovom uredu, kazali su tužioci.

Probudila se i zatekla optuženikovo koljeno na svom bedru te je on imao spolni odnos s njom, rekao je tužilac Šejn Drumgold (Shane). Dodao je da je Higins plakala tokom navodnog seksualnog napada i da je rekla "ne" šest puta.

Kad je sljedećeg jutra ispričala prijateljici što se dogodilo, Higins je rekla je da je bila jedva prisebna, rekao je tužilac.

Negirao krivicu

Otvarajući dokazni postupak obrane, Lehrmanov advokat Steven Whybrow rekao je da je iskaz Higins sadržavao nelogičnosti.

- Mark Twain je jednom rekao: Nikad ne dopusti da istina stane na put dobroj priči - kazao je advokat Whybrow. 

Pozvao je porotnike da ignoriraju prethodne medijske izvještaje o slučaju, rekavši da njegov klijent negira da je imao spolni odnos s Higins.

Glavna sutkinja Lucy McCallum upozorila je porotnike da je slučaj dobio prilični medijski publicitet, ali da je vrlo važno da oni to izbace iz glave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.