UPALI U VIJEĆNICU

Masakr u Meksiku: Ubijeno najmanje 18 ljudi

Napadači su ubili ukupno 18 i ranili tri osobe

Napad se dogodio u vijećnici. PRINTSCREEN / BBC

A. O.

6.10.2022

U malom gradu na zapadu Meksika, u gradskoj vijećnici, naoružani napadači počinili su masakr. Ubili su najmanje 18 osoba, među kojima je i gradonačelnik Konrado Mednoza Almeda (Conrado).

Napad se dogodio jučer u 14 sati po lokalnom vremenu u gradu San Miguel Totolapan. Grupa naoružanih muškaraca je ušla u gradsku vijećnicu te je otvorila vatru. Njegova partija PRD je osudila "kukavičko ubistvo" te zahtijeva pravdu.


Moćni kartel

Napad se pripisuje kriminalnoj bandi Los Tequileros, koja je povezana s moćnim kartelom.

Policajci i uposlenici gradske vijećnice su također ubijeni u masakru, a na fotografijama su prikazana krvava tijela. Mendozin otac, bivši gradonačelnik Huan Mendoza Akosta (Juan Mendoza Acosta), također je ubijen, ali u svom domu prije napada na gradsku vijećnicu.

Autoput u državi Gurero (Guerrero), gdje se nalazi grad San Miguel Totolapan, kratko je bio blokiran velikim vozilima kako bi se spriječio ulazak sigurnosnih snaga u grad.


Tri osobe

Čak i za standarde države Guerero, ovo je šokantan napad. Ovaj grad se nalazi u regiji poznatoj kao Tiera Kalijente (Tierra Caliente) i to je nasilni dio zapadnog Meksika koji kontrolišu karteli.

Napadači su ubili ukupno 18 i ranili tri osobe.

Nedugo nakon napada su članovi Los Tequilerosa objavili video na društvenim mrežama kojim su najavili svoj povratak u regiju gdje su se borili s drugom bandom.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da će poslati vojsku i mornaricu u regiju kako bi ubice bile pronađene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.