BRODOLOM

Grčka obalna straža: Izvučeno još šest tijela migranata, broj mrtvih povećao na 29

Ukupno je spašeno 80 migranata

Brodolom se dogodio u grčkim vodama. AP

Z. K.

8.10.2022

Još šest tijela pronađeno je nakon brodoloma dva broda s migrantima, koji su se u grčkim vodama dogodili u srijedu i četvrtak, objavila je u subotu grčka obalna straža, dodajući da se broj mrtvih zasad povećao na najmanje 29.



Loše vrijeme

U noći na četvrtak blizu otoka Kythere, južno od Peloponeza nasukala se brodica s 95 migranata. Još u petak na tome je području pronađeno pet tijela. U subotu su loše vremenske prilike otežale potragu.

U četvrtak su spasioci iz mora izvukli više desetaka preživjelih, uglavnom migranta iz Iraka, Irana i Afganistana. Ukupno ih je spašeno 80.

Jedan od njih je uhapšen jer se vjeruje da je riječ o krijumčaru, objavila je u subotu državna televizija Ert.

U četvrtak u zoru u drugome brodolomu blizu Lezbosa utopilo se najmanje 18 osoba, većinom žena. U čamcu je bilo 40 državljana Somalije, a samo ih je deset imalo prsluke za spašavanje.


Spasili gotovo 1.500 ljudi

Grčka obalna straža objavila je da je u prvih osam mjeseci ove godine spasila gotovo 1.500 ljudi, što je oko 600 više nego prošle godine.

- Da bismo spriječili ilegalne odlaske ljudi iz Turske, moramo izvršiti pritisak na tu zemlju na razini Evropske unije, jer će se u protivnom nastaviti gubitak ljudskih života - rekao je u subotu na konferenciji MED5 u Paphosu grčki ministar migracija Notis Mitarachi.

MED5 okuplja pet mediteranskih zemalja koje se nalaze na prvoj crti za prihvat migranata, a to su Grčka, Španija, Kipar, Malta i Italija.

Te zemlje tokom ove godine očekuju dolazak 160.000 migranata na svoje obale, rekao je prošli mjesec Mitarachi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.