GLAVNI SEKRETAR

Humanitarna kriza na Haitiju, Gutereš želi da UN hitno razmotri slanje vojske

Nedostatak goriva onemogućava transport i prisilio je kompanije, ali i bolnice, da zaustave rad

Antonio Gutereš. AP

H. J. I.

10.10.2022

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) zatražio je od Vijeća sigurnosti UN-a da hitno razmotri zahtjev Haitija za razmještanjem međunarodnih specijaliziranih vojnih snaga koje bi pomogle u rješavanju tamošnje humanitarne krize, rekao je u nedjelju UN-ov glasnogovornik. 

- Glavni sekretar vrlo je zabrinut zbog stanja na Haitiju, koji se suočava s epidemijom kolere usred dramatičnog pogoršanja sigurnosti što je paraliziralo zemlju - rekao je u saopćenju Stephane Dujarric.


Život na Haitiju gotovo se zaustavio otkako je grupa bandi prošlog mjeseca blokirala terminal za gorivo Vareuks. Nedostatak goriva onemogućava transport i prisilio je kompanije, ali i bolnice, da zaustave rad.

To je dovelo i do nedostatka flaširane vode, upravo u trenutku kad je zemlja potvrdila novu epidemiju kolere, čije se širenje najbolje kontrolira higijenom i čistom vodom.

Haićanska vlada u petak je ovlastila premijera Ariela Henrija da zatraži od međunarodne zajednice "specijalizirane vojne snage" koje bi pomogle u rješavanju krize uzrokovane blokadom najvažnijih luka preko kojih se doprema gorivo.


Gutereš je poslao pismo Vijeću sigurnosti u nedjelju s opcijama za ojačanu sigurnosnu potporu, dodao je Dujarric.

Montana Accord, grupa haićanskih intelektualaca i aktivista vrlo kritična prema premijeru opisala je njegov čin kao izdaju i dodala da će strane snage stvari učiniti samo još gorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.