MINISTARSTVO SE OGLASILO

Iz Bjelorusije poručili: Zajedničko raspoređivanje trupa s Rusijom na granici je odbrambena mjera

Sve aktivnosti koje se trenutno provode usmjerene su na adekvatan odgovor na akcije u blizini naših granica, saopćilo je Ministarstvo

Predsjednik Bjelorusije Alekasandar Lukašenko. REUTERS

A. O. / Reuters

11.10.2022

Ministarstvo odbrane Bjelorusije danas je saopćilo da su se njene snage grupisale skupa sa ruskim na granici kao dio odbrambenih mjera, navodi Reuters.

- Sve aktivnosti koje se trenutno provode usmjerene su na adekvatan odgovor na akcije u blizini naših granica - saopćilo je ministarstvo odbrane Bjelorusije.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u ponedjeljak da je naredio trupama da se rasporede s ruskim snagama u blizini Ukrajine kao odgovor na, kako je rekao, jasnu prijetnju Bjelorusiji iz Kijeva i njegovih podupiratelja na Zapadu.

Bjelorusija je u februaru dopustila Rusiji da koristi njenu teritoriju za napade na Ukrajinu, ali nije se zvanično svojim snagama uključila u agresiju.

U nekoliko navrata je provodila vojne vježbe u blizini granice sa Ukrajinom što su mnogi smatrali kao dio pritiska na Ukrajinu, te način da se ukrajinska vojska veže uz sjevernu granicu.

Nova eskalacija se desila nakon što je Rusija u ponedjeljak izvršila masovne raketne napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.