ODLUKA BIVŠE VLADE

Australija povukla priznanje Zapadnog Jeruzalema kao glavnog grada Izraela

Australija je predana rješenju s dvije države u kojem Izrael i buduća palestinska država koegzistiraju, u miru i sigurnosti, unutar međunarodno priznatih granica, rekla je Vong

Australija je rješenje s dvije države zagovarala desetljećima. Twitter

E. Ć.

18.10.2022

Australija je danas formalno povukla odluku prijašnje vlade kojom se zapadni Jeruzalem prepoznaje kao glavni grad Izraela.

- Australija je predana rješenju s dvije države u kojem Izrael i buduća palestinska država koegzistiraju, u miru i sigurnosti, unutar međunarodno priznatih granica - izjavila je ministrica vanjskih poslova Peni Vong (Penny Wong).

Vong je dodala da Australija neće podržati pristup koji potkopava tu perspektivu. Australija je rješenje s dvije države zagovarala desetljećima da bi bivši konzervativni premijer Skot Morison (Scott Morrison) u 2018. godini zapadni Jeruzalem formalno priznao kao glavni grad Izraela.


Vong: Morisonovom odlukom Australija izgubila korak s većinom međunarodne zajednice. AP

Morison je ove godine iskusio velebni poraz na izborima, a novi premijer je laburist Entoni Albaneze (Anthony Albanese) koji je ususret izborima zavjetovao povećanje minimalne plaće i snažniju borbu protiv klimatskih promjena.

Vong je novinarima rekla da je Morisonovom odlukom iz 2018. "Australija izgubila korak s većinom međunarodne zajednice", a zabrinuto ju je dočekala susjedna Indonezija s muslimanskom većinom.

Morison je označio premještanje ambasade iz Tel Aviva 2018. samo nekoliko dana prije dopunskih izbora u izbornom tijelu u Sidneju s jakim jevrejskim predstavništvom, koje je njegova Liberalna stranka ipak izgubila.

Guardian je u ponedjeljak prvi izvijestio o promjeni na web stranici Ministarstva vanjskih poslova i trgovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.