PREMIJER KRISTERSON

Formirana vlada Švedske: Ovo su novi ministri

Novi ministar vanjskih poslova Bilstrom imat će jedan od najvećih zadataka jer Turska još uvijek koči članstvo Švedske u NATO-u i rat u Ukrajini koji još uvijek bjesni

Novi premijer Švedske, Ulf Kristerson. TWITTER

A. O.

18.10.2022

Novi premijer Švedske, Ulf Kristerson (Kristersson), u utorak je imenovao ministre koji će upravljati bezbrojnim izazovima nordijske zemlje, uključujući njen odgovor na rat u Ukrajini i ulazak u NATO, kao i skok cijena energije i nadolazeće predsjedavanje Vijećem EU.

Članovi Kristersonove Umjerene stranke desnog centra, najveće od tri stranke u novoj manjinskoj koalicionoj vladi, zauzeli su 13 od 24 ministarska mjesta, a Tobias Bilstruom (Billström), bivši ministar imigracije, imenovan je ministrom vanjskih poslova.

Prethodni portparol stranke za pitanja odbrane, Pol Džonson (Pål Jonson), imenovan je ministrom odbrane, dok je Džesika Rosval (Jessika Roswall), njena bivša glasnogovornica za odnose s EU, imenovana za novog ministra EU.

Elizabet Svanteson (Elisabeth Svantesson), bivša ministrica zapošljavanja, imenovana je ministricom finansija. Gunar Stromer (Gunnar Strömmer), odlazeći sekretar stranke Moderates, imenovan je ministrom pravde, što mu je dalo ključnu ulogu u odgovoru Švedske na porast nasilja bandi.

Lider jedne od dvije niže stranke u vladi, Eba Buš (Ebba Busch) iz Demokršćana, imenovan je za ministra energetike i poslovanja, dok je Johan Pehrson, lider Liberala, druge manje vladajuće stranke, imenovan za ministra za tržište rada i integracija, piše Politico.

Nova švedska vlada desnog centra preuzima vlast nakon pobjede na izborima 11. septembra, smijenivši socijaldemokrate. Novi ministar vanjskih poslova Bilstrom imat će jedan od najvećih zadataka jer Turska još uvijek koči članstvo Švedske u NATO-u i rat u Ukrajini koji još uvijek bjesni.

Predstavljajući u utorak u parlamentu političku platformu svoje nove vlade, Kristerson je rekao da će se podrška Švedske Ukrajini nastaviti.

- Moramo pružiti najveću moguću podršku ratom razorenoj Ukrajini - politički, ekonomski i u smislu sigurnosti. Dugoročni i koherentni program za civilnu rekonstrukciju i vojnu podršku je u razvoju – to uključuje prijenos sposobnijih sistema naoružanja - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.