NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Zastupnici u EU parlamentu upozorili: Ako ne ubrzamo pristupni proces, zapadni Balkan ćemo prepustiti Rusiji i Kini

Zapadni Balkan je dio Evrope, istakli su

Sa jedne od prethodnih sjednica. Printscreen

H. J. I.

19.10.2022

Evropski parlament je na današnjoj sjednici raspravljao o zapadnom Balkanu. Zastupnici su upozorili da će zemlje zapadnog Balkana, ako uskoro ne uđu u Evropsku uniju, biti pod uticajem Rusije, Kine i arapskih zemalja, što nije u interesu EU. 

- Moramo imati usklađivanje. Srbija može napredovati u pregovorima samo ako se sankcije prema Rusiji provedu. BiH, za nju imamo preporuku, ali smo oprezni. Što se tiče Sjeverne Makedonije, mora nadoknaditi određenja kašnjenja i podržati Kosovo u nastojanjima - kazao je Tonino Picula.



Vjerodostojnost procesa

Mađarska zastupnica, Katalina Čeh, istakla je da je krajnje vrijeme da se pitanje oko pristupa zemalja zapadnog Balkana u EU riješi.

- Komisija mora pokazati vjerodostojnost procesa i reći zašto je to važno. To je strateška zona i politički bitna kao i Rusiji. Oni će iskoristiti geopolitičke mogućnosti i to je za nas rizik. Nisu vjerodostojni partneri, tu ima isto tako mnogo korupcije. Želimo im pokazati da smo mi jedini vjerodostojan partner i da ojačamo okvir vladavine prava i demokratije. Bez lažnih obećanja i odgoda, to je strateški interes. Krenimo na djela - poručila je.

Povjerenje građana

Slično razmišlja i predstavnik Zelenih u parlamentu Tomas Vaic (Thomas Waitz).

- Zapadni Balkan je dio Evrope. Moraju biti dio Evrope. Izuzetno je važno da se bore protiv korupcije i tu im moramo pomoći. Ne dobijaju dovoljno pomoći kada pitate narod. Gubi se povjerenje građana Kosova pa i BiH u EU. Ako ne idemo u tom smjeru izgubit ćemo povjerenje kao u Sjevernoj Makedoniji jer smo usporili procese. Prepustit ćemo tu regiju Rusiji, Kini i arapskim zemljama, a to ne želimo - rekao je. 

Podsjećamo, prošle sedmice Evropska komisija je dala preporuku za članstvo BiH u Evropskoj uniji. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.